Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eindelijk akkoord cao ziekenhuizen

Vakbonden en werkgevers hebben 4 maart een akkoord gesloten voor een nieuwe cao ziekenhuizen. Verpleegkundigen krijgen een cao met een loonsverhoging, goede afspraken over de onregelmatigheidstoeslag en recht op scholing.
Eindelijk akkoord cao ziekenhuizen

Vakbond NU’91 zegt op Nursing.nl dat verpleegkundigen een loonsverhoging krijgen die kan oplopen tot 6,5 procent over de looptijd van de cao. Per 1 januari 2015 wordt het loon verhoogd met 1,5 procent. Als compensatie voor het ontbreken van een loonsverhoging in 2014 vindt er in juli 2015 een eenmalige uitkering plaats van 0,5 procent met een bodem van 400 euro; dit is een gemiddelde stijging van 1,25 procent.

Toeslag

Verder wordt de onregelmatigheidstoeslag ook tijdens vakantie en verlof uitgekeerd. Omdat het vooral de verpleegkundigen zijn die onregelmatig werken, profiteren zij optimaal van deze afspraak die hen gemiddeld 1,25% extra oplevert.

Instemming

De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 maart 2014 en loopt tot 31 december 2016. Het principeakkoord wordt binnenkort voorgelegd aan de leden van de vakbonden voor instemming.

Acties

De cao-onderhandelingen lagen al sinds november stil, daarom voerden de vakbonden afgelopen maanden al ‘patiëntvriendelijke acties’. Eind februari kondigden de vakbonden ook minder patiëntvriendelijke acties aan omdat er nog steeds geen cao was. Elise Merlijn, cao-onderhandelaar van FNV Zorg & Welzijn: ‘Zover heeft het gelukkig niet hoeven komen. Dankzij de druk van een ultimatum van de vakbonden en de dreiging van hardere acties wilde de NVZ opnieuw aan de onderhandelingstafel en is eindelijk ingegaan op de eisen van de medewerkers. Hierdoor blijven zij in staat om goede kwaliteit van zorg te bieden.’

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.