Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Elektronische overdracht zorgt voor grote tijdwinst’

Mark van Dorresteijn
De elektronische overdracht (e-Overdracht) in de care levert ziekenhuizen en langdurige zorg een aanzienlijke tijdswinst op bij overdracht van patiënten en cliënten. Dat blijkt uit een inventarisatie van V&VN en Nictiz.
‘Elektronische overdracht zorgt voor grote tijdwinst’

De organisaties ontdekten dat e-Overdracht kan zorgen voor een tijdbesparing van 25 minuten per verzonden overdracht. Tegelijkertijd betekent het voor de ontvangende partij een besparing van 20 minuten per ontvangen overdracht.

Overdracht

Overdrachten kosten veel tijd omdat patiëntinformatie vaak onvolledig of versnipperd wordt vastgelegd in organisaties. ‘Dit is een zware aanslag op de schaarse tijd van zorgverleners’, stellen V&VN en Nictiz. ‘Door het gebrek aan informatie, de tijdsdruk en dubbele administratieve lasten, wordt de overdracht door de zorgverlener als een lastige klus ervaren. Het resultaat is dat de overdracht tekortschiet of dat de overdracht wordt doorgeschoven naar de volgende dienst.’ Dit zorgt voor grote druk op de ontvangende organisaties. Patiëntenzorg kan niet tijdig worden georganiseerd en ontbrekende informatie leidt tot risico’s voor de patiënt. Omdat overdrachten onvolledig zijn, moet de patiënt veel informatie opnieuw verstrekken die al bij de zendende organisatie bekend was.

Implementatie e-Overdracht gestart

Sinds maart 2012 is begonnen aan een uitrol van e-Overdracht binnen de ziekenhuizen, verpleeg- en verzorghuizen, revalidatiecentra en GGZ instellingen. in Nederland. Vijf tot tien bedrijven ontwikkelen momenteel software om de implementatie mogelijk te maken. Op dit moment worden de eerste contracten getekend. En de eerste implementatie staat deze zomer gepland in een groot ziekenhuis, weet Henk Hutink, programmamanager bij Nictiz. Welke organisaties een contract hebben getekend, kan hij nog niet zeggen. Wel legt Hutink uit dat de invoering van e-Overdracht laagdrempelig is. ‘We willen het de zorg zo makkelijk mogelijk maken. Organisaties die bijvoorbeeld alleen NAW-gegevens en medische voorgeschiedenis beschikbaar hebben, kunnen al starten. Dat zorgt al voor een grote efficiencyslag.’ De zendende en ontvangende partij hoeven ook niet beiden op hetzelfde niveau te zitten. ‘Wanneer een instelling, die nog niet vergevorderd is op digitaal gebied, een overdracht ontvangt van een high-tech organisatie, dan kunnen zij deze gegevens alsnog bekijken in een html-pagina. Zo beschikken zij alsnog over deze gegevens om het werkproces te versnellen. We willen rustig aan beginnen en de instellingen zelf laten bepalen of ze meedoen’, concludeert Hutink.

Brug tussen Cure en Care

Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat de grootste risico’s in de zorg ontstaan door knelpunten in de informatie-uitwisseling. Dossiers zijn niet actueel, niet compleet en bevatten lang niet altijd de informatie die voor professionals relevant is. Zo is de informatie-uitwisseling tussen cure en care en met de ggz vaak slecht geregeld. Met de e-Overdracht wordt een stap gezet richting een volledige en tijdige overdracht van relevante patiëntgegevens.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Roos Koole )

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.