Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘We loten onderling wie er deze zomer op vakantie mag’

Redacteur Zorgvisie
De werkdruk onder verpleegkundigen en verzorgenden is in de zomermaanden nog nooit zo hoog geweest als nu. Door sommige zorginstanties wordt er daarom zelfs kantoorpersoneel ingezet tegen het tekort aan mankracht.
Wijkverpleegkundige-ANP-KoenSuyk
Foto: ANP/KoenSuyk

De vakantiemaanden zijn nog zwaarder dan het afgelopen jaar, blijkt uit een enquete onder de leden van het V&VN. De plannen en initiatieven om het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden op te lossen maken de situatie niet beter – maar liefst 2.600 respondenten merken een verslechtering in vergelijking met de afgelopen zomer. ‘We loten onderling wie er deze zomer op vakantie mag.’

Kantoorpersoneel

Een op de drie wijkzorgorganisaties heeft het zomerrooster niet compleet kunnen maken. Voor honderden fulltime vakantiebanen zijn geen mensen gevonden, meldt de NOS op basis van 63 wijkzorgorganisaties. De organisaties bedienen circa 281.000 cliënten.

Om de zomerroosters te vullen komen sommige zorginstanties met noodoplossingen. Mensen die thuis verpleegkundige zorg ontvangen, kunnen de komende weken mogelijk hulp krijgen van kantoorpersoneel. Tevens werkt het vaste personeel in de zomermaanden meer dan gewoonlijk en worden bij meerdere organisaties geen nieuwe cliënten meer aangenomen in verband met te weinig mankracht.

Een respondent uit de enquête van het V&VN laat weten: ‘Elke dag is er weer stress en het is puzzelen om de routes kloppend te maken. Vanuit het hele management is het stil, heel stil.’ Een andere respondent laat weten ’s nachts wakker te liggen van de gaten in het rooster.

Administratielasten

Naar schatting is de komende jaren vraag naar zo’n 125.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden. Het V&VN pleit al een langere tijd voor meer maatregelen om verpleegkundigen en verzorgenden aan te trekken en te behouden.

Zo wil de V&VN dat de administratiedruk wordt verminderd – uit onderzoek blijkt namelijk dat verpleegkundigen en verzorgenden tot wel 30 procent van hun tijd kwijt zijn aan administratie van hun werkzaamheden. Ook worden zij in de praktijk wel vaker ingezet voor werkzaamheden als schoonmaken en receptietaken, maar ook klussen als het regelen van wifi-codes voor bewoners en grasmaaien.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.