Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Elk jaar medicatie ouderen beoordelen van levensbelang’

Redacteur KinderopvangTotaal
Elk jaar moet de medicatie van mensen boven 65 jaar opnieuw beoordeeld worden door arts, apotheker en patiënt. Dat voorkomt gezondheidsschade en verkeerd gebruik van geneesmiddelen. Organisaties van huisartsen, apothekers en specialisten in de ouderenzorg hebben een richtlijn opgesteld. Zo’n 300.000 patiënten komen in aanmerking voor een jaarlijkse medicatiebeoordeling.
‘Elk jaar medicatie ouderen beoordelen van levensbelang’

Ouderen vanaf 65 jaar die vijf of meer geneesmiddelen slikken en meerdere ziektes hebben, zouden elk jaar een medicatiebeoordeling moeten krijgen. Verschillende beroepsorganisaties in de zorg hebben dat streven in de richtlijn “Polyfarmacie bij ouderen” vastgesteld. Het gaat naar schatting om 300.000 patiënten. Een actueel beeld van het medicijngebruik bij arts, apotheker en patiënt voorkomt gezondheidsschade door bijwerkingen en verkeerd gebruik. Voor medicatiebeoordeling is wel een passend tarief en een goed werkend elektronisch medicatiedossier nodig.

Verantwoord medicijngebruik

Het Nederlands Huisartsen Genootschap en de Nederlandse vereniging voor Klinische Geriatrie hebben de richtlijn Polyfarmacie bij ouderen opgesteld samen met de KNMP (apothekers), Verenso (specialisten in ouderengeneeskunde), de Orde van Medisch Specialisten en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Naast de richtlijn is een patiëntenbrief ‘Ouderen die veel medicijnen gebruiken’ verschenen met uitleg aan de patiënt.

Levensbelang

Volgens Hans Muis, voorzitter van ouderenbond Unie KBO, is dit initiatief van de medische beroepsgroepen in de ouderenzorg erg belangrijk: ‘Veel onderzoeken laten zien dat geneesmiddelen gerelateerde problemen al te vaak leiden tot ziekenhuisopnames van ouderen. Controle op medicatiegebruik faalt. Een verplichte medicatiebeoordeling is van levensbelang voor ouderen.’

Tarief

Het probleem is dat in de financiering er nog geen passend tarief is voor de medicatiebeoordeling. Volgens de richtlijn voor zelfstandig wonende ouderen of voor ouderen in een verzorgings- verpleeg- of ziekenhuis zou een medicatiebeoordeling 1 à 2 uur per patiënt in beslag nemen. Daarnaast is een goed werkend elektronisch medicatiedossier nodig.

Gebruik

Bij de medicatiebeoordeling maken arts, apotheker en patiënt samen afspraken over het gebruik van de juiste medicijnen. De arts en apotheker kijken naar het medicijngebruik, en of de middelen (nog) nodig en veilig zijn. Voor de patiënt is het belangrijk te kijken naar de mogelijkheden: voldoen de medicijnen aan de verwachtingen, past het in de dagelijkse routine. Maar ook moet een patiënt kunnen begrijpen wat hij slikt en waarom. (zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Koen Suyk)

Lees meer

Thuiszorg Rotterdam kijkt mee bij medicatie

‘Veilige principes’: fouten medicatie tegengaan

‘Afspraken over medicatiecheck’

‘Maatregelen overheid leiden tot minder medicatie’

5 REACTIES

  1. Die een interview houdt in een verpleeg en verzorgingsinstelling komt al snel tot de ontdekking dat voor elk kwaaltje dat de patient ooit heeft gehad, hij of zij die medicijn 20 jaar later — met nog 12 andere medicijnen die niet nodig zijn — nog steeds aan het slikken is. Een 76 jarige vrouw zei mij eens: “De kans dat ze van mijn 14 pillen er een af doen is kleiner dan dat ik volgend jaar de marathon loop” Hetzelfde geldt voor “heeft de patient wel de goede medicijn”. Je mag hopen dat een of andere verstrooide prof zegt: “Dat gaat niet goed met de medicijnen”. Dan roept HEEL NEDERLAND: “Dat we daar nooit aan hebben gedacht”. De familie roept het al twintig jaar!!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Vreemd: jaarlijks controleren? En tussentijds gaat het zeker goed. Een oudere is toch geen auto met APK (2 jaar)? Ik zou zeggen, dat de eerste keuring een basiskeuring is voor medicatie en daarna steeds alert blijven. Hoezo jaarlijks? Altijd!

  4. Net gelezen .In Haags verpleeghuis slikt een demente 90-jarige een op de grond liggend chloortabletje . Hoe weet men dat dit op de grond lag ?? Lagen er nog meer? Kon deze patiente dan nog wel bukken?? Is dit tablet eventueel als medicijn toegediend door een niet daartoe bevoegde en ook onoplettende verzorgende , zoals omschreven in het zaterdagse volkskrantartikel ??
    Op dit onderzoek kan de igz weer jaren teren tot ook de volgende voorzitter met pensioen gaat ?? !!De pil van Drion hoeft dus niet uitgevonden te worden. Interne desinfectie van de tractus digestivus heeft zo wel heel vervelende bijwerkingen voor de loopbaan van de ouderenzorgspecialist, of…… foutje , bedankt ?? Gaat de voorzitter van de raad van bestuur van dit verpleeghuis zich nu beroepen op zijn veilige balkenendenormale ontslagvergoeding, waarvoor hij/zij 2 maanden de tijd heeft genomen?? Veiligheid in de zorg hangt samen met bekwaam ,maar vooral OPLETTEND , niet met hoeveel , personeel!!

  5. Iedereen die 5 of meer geneesmiddelen slikt heeft meerdere malen per jaar contact met de huisarts. Het lijkt mij dan ook normaal dat die daar 1x per jaar zijn licht over laat schijnen. Dat brengt geen extra kosten met zich mee want direct na een onderzoek kan een arts zo beoordelen of de medicijnen nog adequaat zijn. (Mantelzorger van een moeder die opgenomen werd voor een erg trage hartslag terwijl ze door een voorval van jaren daarvoor nog steeds hartslagvertragende medicijnen slikte. Alleen al het weglaten van het medicijn lostte het probleem op.)

  6. zolang de apotheek voor elk pilletje betaald wordt, is de knip toch belangrijker voor de apotheker dan een actuele medicatielijst voor de patiënt. Omdat ik als mantelzorger op vakantie ga, moet ik al twee weken voor mijn vertrek dit doorgeven aan de apotheek voor de baxterrol. Nu hebben we de pech dat mijn vader in de tijd met spoed wordt opgenomen in het ziekenhuis en een medicatieverandering krijgt:gevolg: bij de apotheek krijg ik wel los de veranderde medicatie maar niet een actuele medicatielijst want die kunnen ze niet veranderen en afdrukken want dan krijgen ze de pillen in de baxterrol niet meer betaald…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.