Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Elke gemeente moet regisseur verwarde personen instellen’

Elke gemeente moet een regisseur hebben die ingrijpt als verschillende partijen niet meer weten hoe te handelen bij mensen met verward gedrag die zodanige complexe problemen hebben dat hulp te lang op zich laat wachten. Dat adviseert het Schakelteam Personen met Verward Gedrag.
oudpersoonfotolia400.jpg

De regisseur moet de bevoegdheid hebben om bijvoorbeeld eerst een voorschot op de uitkering te betalen of noodopvang mogelijk te maken voor de verwarde persoon. En dat pas daarna de administratie wordt afgehandeld. Partijen zouden ook geld voor noodoplossingen moeten reserveren. Alle partijen, zoals gemeenten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en woningcorporaties moeten afspraken hierover vastleggen in een escalatiemodel. Daarin kan ook staan op welke manier er financieel ruimte is om te doen wat nodig is. ‘De vraag “wie gaat dat betalen” komt te vaak voor’, aldus Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam . ‘Regel het met elkaar. Dat is onze boodschap. En als je er niet uit komt, escaleer. Het mag geen reden zijn dat hierdoor mensen soms maanden moeten wachten op zorg.’

Doorzettingsmacht en -kracht
Het Schakelteam constateert weliswaar dat er in de praktijk voldoende is geregeld qua bevoegdheden en mandaten, maar pleit toch voor het organiseren van doorzettingskracht in de vorm van een regisseur. Het Schakelteam is geen voorstander van een persoon die boven alle partijen staat en mandaat heeft om beslissingen te nemen (‘doorzettingsmacht’). Het team acht dit onnodig. Een regisseur kan ook knopen doorhakken en bestuurlijk escaleren.

Te lang
Dat nu de hulp soms te lang op zich laat wachten, heeft meerdere redenen. Naast het te laat opschalen, kan de persoon in kwestie ook de zorg eenvoudigweg niet accepteren en is gedwongen zorg geen optie. Of partijen weten van elkaar niet welke stappen er zijn gezet, er zijn tegengestelde (financiële) belangen of procedures zijn te ingewikkeld of men weet niet welke gegevens wel of niet met elkaar gedeeld mogen worden. Ook kan er sprake zijn van terugtrekkende bewegingen om risico’s op het gebied van kosten of aansprakelijkheid te omzeilen. Lees het advies van het schakelteam.

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.