Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Elke specialist moet eigen kwaliteit aantonen’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Medisch specialisten moeten nu ieder voor zich doelen verbinden aan de plannen voor 2025. Door het aantonen van eigen kwaliteit ontstaat ‘gerechtvaardigd vertrouwen’.
visiedocument federatie med spec.gif

Dat is de boodschap van chirurg Huib Cense, voorzitter van de commissie Medisch Specialist 2025.

Oproep
Cense deed zijn oproep aan ruim 800 collega-specialisten tijdens het congres van de Federatie Medisch Specialisten afgelopen dinsdag 14 maart. ‘Formuleer uw eigen doelen voor 2025. Waar wilt u staan? Wat hebt u bereikt? Laat zien hoe u het doet en maak kwaliteit en kosten inzichtelijk.’

Samen doelen stellen
Als iedere specialist zichzelf de komende tijd duidelijke doelen stelt, kan de medisch specialistische zorg aantoonbaar ‘de beste zorg ter wereld’ worden. Specialisten zouden hierover met elkaar in gesprek moeten gaan, maar ook met patiënten, bestuurders, zorgverzekeraars en politici. Cense: ‘Het gaat erom dat we niet alleen zeggen dat we de beste zorg hebben, maar dat ook laten zien.’

Kwaliteitsnormen
Volgens Cense kan de kwaliteitsinformatie op verschillende manieren worden gegeven. Zo is er de harde kwaliteitsinformatie uit de kwaliteitsregistraties, bijvoorbeeld het aantal wondinfecties na een operatie. Ook de ‘zachte’ kwaliteitsinformatie is van belang, zoals beoordelingen door patiënten. Ten slotte is informatie over de doelmatigheid van behandelingen belangrijk waarbij ook de kosten inzichtelijk gemaakt moeten worden. 

Coach
De medisch specialisten willen zichzelf steeds meer gaan zien als coach en medisch leider. Dat staat in het visiedocument “Medisch Specialist 2025”. In 2025 moet de Nederlandse medisch-specialistische zorg aantoonbaar de meest innovatieve, doelmatige en kwalitatief de beste zijn ter wereld. Een ambitieus plan dat aanslaat, getuige het enthousiasme van de aanwezigen tijdens het uitverkochte congres. 

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken…
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.