Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Els Swaab voorzitter pensioenraad Zorg en Welzijn

Mark van Dorresteijn
Els Swaab is benoemd tot voorzitter van de pensioenraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn. De pensioenraad is het orgaan van verantwoording en medezeggenschap van het pensioenfonds.
Els Swaab voorzitter pensioenraad Zorg en Welzijn

Swaab was tot voor kort voorzitter van de Raad voor Cultuur. Momenteel is Swaab advocaat en arbiter/mediator bij Boekel De Nerée en lid van de Tuchtraad Financiële Dienstverlening. Daarnaast is zij onder meer voorzitter van de Stichting Democratie en Media (aandeelhouder van krantenuitgever PCM) en lid van de raad van commissarissen van Schouten en Nelissen.

Pensioenfonds en pensioenraad

Pensioenfonds Zorg en Welzijn is verantwoordelijk voor het pensioenbeleid en het pensioenvermogen van ruim 2,3 miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn. Het pensioenfonds is eigenaar van het pensioenvermogen, dat in augustus 2011 102,9 miljard bedraagt. Het fonds wordt bestuurd door vertegenwoordigers van werknemers- en werkgeversorganisaties. Het bestuur legt verantwoording af aan de pensioenraad. De pensioenraad is daarnaast ook het orgaan van medezeggenschap en adviseert over voorgenomen besluiten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Nooit heb ik meer onzin gehoord als dat de laatste jaren wordt verteld over het pensioen. Korte uitleg. Van uw loon gaat een gedeelte naar het pensioen voor uw oude dag. Vaak legt de werkgever daar ook een stuk bij. Dat is 100% UW GELD (ook het gedeelte van de werkgever want dat is verkapt loon). Met dat pensioengeld moet je werken anders wordt het steeds minder waard: BELEGGEN noemt men dat. Daar is een aloud gedegen schema voor dat je geen buil valt: grof gezegd 40% onroerend goed, 25% aandelen, 15% obligaties en 20% rente (direct opneembaar). Het onroerend goed is 30 jaar lang gigantisch gestegen en maakt nog altijd zeer ruim de daling goed die is ingezet sinds 2009. Aandelen zijn (zeer) fluctuerend en (onverwachte) schommelingen daarbinnen mogen en kunnen nooit desastreus zijn door een goede spreiding, tijdige verhandeling e.d. Bedenk de zin die banken en gelddeskundigen al 100 jaar gebruiken: UITEINDELIJK (op de lange termijn) IS DE BESTE GELDBELEGGING : AANDELEN. Mits obligaties niet het karakter hebben van aandelen (en daar heb je voor te zorgen als goede beheerder) blijven die hun waarde houden; de rente daarop compenseert de inflatie. Van rente op tegoeden weten we dat die tijdelijk laag en hoog kan zijn: dat is verdisconteerd in de hoogte van de premie; dat kan nooit spectaculaire invloed hebben, want de premie loopt met het loon mee. Wat is er nu gebeurd? De onroerend goed sector is de afgelopen 50 jaar spectaculair verdubbeld, verdrievoudigd, soms verviervoudigd. Met het oog op de sterke gedachte dat zulks niet zou veranderen GINGEN BEDRIJVEN EN INSTELLINGEN (waaronder de zorg) GIGANTISCHE BEDRAGEN UIT HET PENSIOEN HALEN (let wel UW GELD; men heeft dat niet eens gevraagd !!). Dat deed men voor het bedrijf, voor de zorginstelling, misschien wel voor zichzelf (bonussen). Dat is de ellende die de beleggers van UW PENSIOEN hebben teweeggebracht EN AF GAAN WENTELEN OP U. Dan zijn er nog zielenpoten die praten over vergrijzing. Die schromen zelfs niet om hun eigen domheid te illustreren. Want levensverzekeringsmaatschappijen lachen daarom. Die werken met sterftetafels die ook gehanteerd (zouden moeten) worden bij pensioenfondsen. Trouwens er is nog een kapper in Gelderland en een boer in de Peel die al niet 60 jaar weten dat we door betere hygiëne, gezondheid en operatietechnieken steeds ouder worden. De problemen met het pensioen zijn terug te voeren tot het graaien in de pensioenpotten omdat men dacht dat het onroerend goed (en beleggingen) altijd zou blijven stijgen en tenminste steeds de inflatie zou bijhouden. Kunt u die beheerders van UW PENSIOENGELD opknopen. Ik zeg: DOEN.

  2. Lees alle reacties
  3. Ja, hoor bijna 45 jaar in de zorg en volgend jaar met pensioen!! Met als surprise 1 maand langer doorwerken, bijna 2 maanden geen AOW en een fikse korting op het pensioen. Inderdaad hier wordt flink geld uitgegeven aan prachtige gebouwen en aan bestuursleden die over de pensioengelden moeten waken. Ook hier vullen de graaiers hun zakken uit onze oudedagvoorziening!! Dit alles veroorzaakt door andere graaiers uit de bankwereld en over de graaiers uit zorgland maar niet spreken. Zij vullen hun zakken voor hun pensioen wel!!6Rg1b5

  4. Geachte pensioenleden en Raad,
    Wanneer krijgen wij als pensioengerechtigden eens openheid wat wij aan kosten kwijt zijn om het pensioenfonds in stand te houden.?
    Raad van Bestuur, Raad van Toezicht de Organisatie etc etc…De kolossale pensioengebouwen bonussen Bestuur en ga zo nog maar even door……
    We komen inmiddels op een keerpunt; dat de Zorgmedewerkers met over het algemeen kleine contracten, pulp en nul uren contracten , het pensioen van de managers in stand houden. Als de gewone medewerker de wettelijke franchise er af gaat tellen, blijft er aan op te bouwen pensioen niet veel meer over. jaren al geen indexatie meer, en nu ook nog eens: MEER PREMIE en een KORTING er bovenop HIERBIJ START IK DE DICUSSIE?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.