Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Enorme klebsiella-uitbraak Maasstad ziekenhuis was vermijdbaar’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Als het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam tijdig de juiste maatregelen had genomen, had de klebsiella-uitbraak niet zulke enorme proporties aangenomen. Hierdoor hebben patiënten onnodig grote risico’s gelopen.
‘Enorme klebsiella-uitbraak Maasstad ziekenhuis was vermijdbaar’

Dat blijkt uit een tussenrapportage die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag uitbrengt.

27 patiënten overleden

De klebsiella Oxa48-bacterie is bij 115 mensen aangetoond, 27 besmette patiënten zijn overleden. Drie patiënten zijn ‘hoogstwaarschijnlijk’ overleden als gevolg van de besmetting, bij 10 patienten is dit ‘mogelijk’ het geval. In totaal vierduizend mensen zijn onnodig in contact geweest met besmette patiënten.

Bestuurders en zorgprofessionals

De inspectie noemt de omvang, ernst en duur van de uitbraak vermijdbaar. Zij verwijt het ziekenhuis een gebrek aan urgentiebesef op alle niveaus in de organisatie. In hoofdzaak namen bestuurders en professionals hun verantwoordelijkheid niet. Het zogeheten ‘outbreakteam’ dat de infectie tot staan moest brengen, werd gebrekkig aangestuurd. De communicatie tussen de afdelingen medische microbiologie en infectiepreventie haperde. Maar ook medewerkers op afdelingen namen het niet zo nauw met de algemene voorzorgsmaatregelen.

Aangifte mogelijk

Op het moment dat het Maasstad Ziekenhuis melding deed van de besmetting bij de IGZ, was de uitbraak al ruim een half jaar gaande. Of de inspectie aangifte gaat doen tegen het ziekenhuis, is nog niet duidelijk. Hoofdinspecteur Gerrit van der Wal zei vanochtend in het Radio 1 journaal dat hij daarover pas beslist als het definitieve rapport gereed is.

Inspectie zit er bovenop

De inspectie stelde het ziekenhuis op 20 juli onder verscherpt toezicht. Dit is op 20 september opgeheven, omdat de kennis en naleving van infectiepreventie weer op orde is. De IGZ zegt ‘intensief de vinger aan de pols’ te houden en te controleren of de maatregelen leiden tot structurele verbetering. Het Maasstad ziekenhuis zal zich enorm moeten inspannen om het vertrouwen van patiënten terug te winnen, zo concludeert de Inspectie. Het ziekenhuis zelf zegt vandaag dat alle bedden weer bezet zijn. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Tussenrapportage van de Inspectie voor de gezondheidszorg

Lemstra onderzoekt uitbraak bacterie in Maasstad

Onderzoek: drie doden door Klebsiella in Maasstad

Schadeclaims in voorbereiding tegen Maasstad

Maasstad waarschuwde RIVM te laat

Maasstad screent 1804 patiënten extra

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.