Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enschede wil vrijheid en geld voor thuishulp

Enschede wil met de G32, gemeentekoepel VNG en andere gemeenten een lobby starten om meer geld te krijgen voor de huishoudelijke hulp. Dat meldt vaktitel Binnenlands Bestuur vandaag. De beleidsvrijheid van gemeenten is door onder meer de uitspraak van de hoogste bestuursrechter ingeperkt en leidt tot hogere kosten.
thuishulpfotolia400.jpg
Foto: Fotolia

Enschede wil samen met de G32, gemeentekoepel VNG en andere gemeenten een lobby starten om meer geld te krijgen voor de huishoudelijke hulp. De gemeente zegt op Binnenlands Bestuur structureel drie tot zes miljoen euro meer kwijt te zijn aan de huishoudelijke hulp door de uitspraak van de hoogste bestuursrechter en de maatregelen van het kabinet om meer op kwaliteit dan op laagste prijs in te kopen.

Speelruimte ingeperkt
‘De juiste zorg moet tegen de juiste kosten worden geleverd en daar moet een juiste vergoeding van het rijk tegenover staan’, stelt de Enschedese Wmo-wethouder Jurgen van Houdt. Sinds de decentralisatie is de speelruimte van gemeenten ingeperkt waardoor zij, zonder bezuinigingen op de zorg elders, niet uitkomen met de huidige budgetten. ‘Dat vind ik onacceptabel.’ Bij de decentralisaties per 2015 is onder meer een rijkskorting van 40 procent op het budget voor de huishoudelijke hulp doorgevoerd, brengt de wethouder in herinnering. De gedachte was dat gemeenten doelmatiger zorg konden leveren tegen minder geld. ‘Die korting blijkt nu te gortig geweest.’

Vonnis
Die gemeentelijke speelruimte is onder meer ingeperkt door de uitspraak van de hoogste bestuursrechter. Die vonniste medio mei vorig jaar dat gemeenten die de huishoudelijke hulp op basis van resultaat indiceren, het te bereiken resultaat door middel van objectieve normen moeten omschrijven en vastleggen. ‘Het was een vage wet en het is goed dat deze nader is ingevuld’, stelt Van Houdt. De gemeente gaat zijn eigen beleid dan ook aanpassen. Daarnaast leidt de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die op 1 juli van kracht wordt, die regels stelt aan onder andere prijs en kwaliteit, tot hogere kosten, stelt Van Houdt.

AMvB
De landelijke politiek moet zijn verantwoordelijkheid nemen, vindt de wethouder. Door zowel de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep als de AMvB lijkt er volgens hem inmiddels eerder sprake van centralisatie dan van decentralisatie. ‘We hebben al met al minder ruimte om ons beleid lokaal vorm te geven. Door de maatregelen die we nu moeten en gaan nemen, nemen de uitvoeringskosten en de bureaucratie toe. Het geld moet gaan naar de zorg en niet naar bureaucratie.’ De budgettaire problemen doen zich volgens Van Houdt in veel meer gemeenten voor.

Dossier Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.