Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Er is ruimte voor een privaat ziekenhuis in Zeeland’

Arnold Slik, Zeeuw en afkomstig uit Middelburg, is initiatiefnemer voor een privaat gefinancierd ziekenhuis en wil deze neerzetten op Walcheren. Een volwaardig ziekenhuis, gefinancierd uit private gelden. Slik vertelt aan Zorgvisie waarom hij een nieuw ziekenhuis wil bouwen op Walcheren.

“De situatie voor de Zeeuwse ziekenhuiszorg is al jaren een probleem. Financieel ziet het er slecht uit: de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen verkeren in zwaar weer. Wij presenteren ons plan als alternatief voor de plannen van de bestaande ziekenhuizen die volledig zijn toegeschreven naar een zorgboulevard in Goes.”

Wat behelst uw plan voor Zeeland?

“Hans Simons van de Oosterscheldeziekenhuizen beweert bij hoog en bij laag dat er geen plaats is voor een volwaardig basisziekenhuis op Walcheren. Wij denken van wel. Ons voorstel is dat er een haalbaarheidsonderzoek komt, een soort ‘Deltaplan ziekenhuiszorg Zeeland-breed’. Daaruit moet blijken dat er wel degelijk ruimte is voor een streekziekenhuis.”

Wie gaat dat onderzoek doen?

“Die commissie moet onder leiding staan van commissaris van de koningin Karla Peijs. Het onderzoek gaat mijn bedrijf DaVaci doen, in samenwerking met een consortium van zorgexperts, bouwbedrijven en investeerders. Dit consortium ‘Het internationaal Delta consortium’ staat onder leiding van Paul Sloot, voormalig directeur bij Simed Medical Centres and Services. Wij willen dit graag in overleg met de provincie doen. We hebben het nog niet voorgelegd aan mevrouw Peijs, dat willen we de komende weken gaan doen. Het onderzoek zelf zal naar onze verwachting een paar maanden duren.”

“Als ziekenhuis Vlissingen wordt gesloten, kunnen er een heleboel mensen bij ons komen werken.”

Hoe wilt u aan personeel komen?

“In eerste instantie kijken wij in Nederland, maar zo nodig ook in het buitenland. Als ziekenhuis Vlissingen wordt gesloten, kunnen er een heleboel mensen bij ons komen werken.”

Uw voorstel komt niet in een financieel gunstige tijd

“Nee, qua bankfinanciering is het geen ideale tijd. Maar er is altijd geld in de wereld, het is maar net hoe je het uitgeeft. Ik heb een vijftal partners, waaronder banken, die serieus geïnteresseerd zijn.”

Hoe ver strekt die interesse?

“Nou, er zijn nog geen handtekeningen en er is nog geen concreet bedrag toegezegd. Maar ze zeggen: in principe zijn wij geïnteresseerd om te investeren, zet maar de volgende stap. Dat is het haalbaarheidsonderzoek.”

Waarom denkt u een privaat zieknhuis te kunnen opzetten?

“Ons vak is het verbeteren van organisaties. Keer op keer blijkt dat wij twintig tot dertig procent verbetering kunnen doorvoeren. Ons streven is om in het nieuwe ziekenhuis zelfs veertig procent efficiënter te werken. Als je honderd keer dit soort zaken uitvoert voor anderen, ga je denken: dat kan ik zelf ook. De expertise die we missen, het bouwen van een ziekenhuis, huren we in.”

De race om het Slotervaart

U was in de race om het Slotervaartziekenhuis te kopen, Paul Sloot ook. In 2005 wilde het bedrijf van Paul Sloot mede-eigenaar worden van Medisch Spectrum Twente. Dat is niet gelukt. Waarom denkt u dat het nu wel gaat lukken? “Omdat wij een goed plan hebben, omdat we de steun hebben van de bevolking en omdat we positieve geluiden uit de politiek horen. Door onze kennis en expertise te bundelen, kunnen we dit realiseren.” (Zorgvisie – Carina van Aartsten)

Lees ook:

Zwitsers bedrijf wil privaat ziekenhuis in Zeeland
Zeeuwse ziekenhuizen trekken broekriem aan
Zeeuwse ziekenhuizen mogen nog niet fuseren van NMa
Zeeuwse ziekenhuis-gate continues

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.