Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus MC en Philips gaan samenwerken bij echografie

Bert Bukman
Het Erasmus MC gaat voor de echografie een vijfjarig strategisch partnership aan met Philips. Hiermee komt een einde aan de samenwerking met meer dan tien andere leveranciers.
Erasmus
Gerhard Seybert / stock.adobe.com

Dit meldt het platform QruxxTech. Volgens de afspraken met het ziekenhuis verzorgt Philips de komende vijf jaar levering, beheer, onderhoud, educatie en optimalisatie van de echografiesystemen voor alle afdelingen van het Erasmus MC.

Het Erasmus MC gebruikt steeds meer echoapparaten voor patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs. De verschillende afdelingen en specialismen werkten hierin tot voor kort vaak zelfstandig. Dit betekende dat de beschikbare apparatuur lang niet altijd optimaal werd benut. Bovendien bedroeg het aantal leveranciers meer dan tien. Hierdoor was ook het onderhoud van de 140 echoapparaten niet centraal geregeld.

Toekomstige kosten

Hier komt dus nu een eind aan. Ernst Kuipers, voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC, is verheugd over de samenwerking. ‘We zoeken naar allerlei manieren om de zorg kwalitatief hoog en tegelijkertijd betaalbaar te houden’, vertelt Kuipers. ‘Deze samenwerking is daar een mooi voorbeeld van. Er is nu sprake van centralisatie van inkoop en beheer van een groot deel van onze apparatuur. Daardoor kunnen we veel meer sturen op efficiëntie en toekomstige kosten. Zo komen we voor zo min mogelijk verrassingen te staan.’

Efficiënte workflow

Gestandaardiseerde processen voor gebruik, maar ook voor onderhoud en inkoop, dragen volgens Philips en het Erasmus MC bij aan een efficiëntere workflow. De echoapparatuur kan alle benodigde klinische specialismen bedienen en is daarmee inzetbaar voor verschillende afdelingen en de gebruikers zijn minder tijd kwijt aan training.

In de eerste fase van de samenwerking worden ongeveer veertig echoapparaten vervangen. In de komende jaren volgen de andere systemen.

Sint Maartenskliniek

Philips sloot de afgelopen jaren meer van dergelijke samenwerkingsverbanden. Met de Sint Maartenskliniek in Nijmegen werd in 2012 een destijds voor Nederland nieuw dienstverleningsmodel geïntroduceerd. Dit model is gebaseerd op het beschikbaar stellen van technologie voor een vast bedrag per maand in plaats van deze aan te schaffen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.