Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Erasmus MC onderzoekt looproutes ouderen

Mark van Dorresteijn
Het Erasmus MC is gestart met een onderzoek naar looproutes van ouderen. De routes zijn bijgehouden met gps en een bewegingsmeter. Uit de gegevens moet duidelijk worden wanneer zij een omweg maken en waarom. Met de kennis willen de onderzoekers de leefomgeving van ouderen te verbeteren.
Erasmus MC onderzoekt looproutes ouderen

‘Vaak wordt gedacht dat senioren graag door een mooi groen park willen wandelen. Maar in de praktijk kunnen ze zo’n plek mijden, bijvoorbeeld omdat de verlichting slecht is of omdat er hangjongeren zitten’, zegt onderzoeker dr. Frank van Lenthe van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

Bankje

Van Lenthe onderzoekt als onderdeel van het Nationaal Programma Ouderenzorg hoe de fysieke, dus bebouwde leefomgeving de zelfredzaamheid van ouderen beïnvloedt. ‘Dus: hoe kan de omgeving hen helpen langer zelfstandig te blijven?’, legt Van Lenthe uit. Dat kan soms gewoon door een bankje op de hoek van de straat te zetten.

Spijkenisse

In 2013 hopen de onderzoekers de uitkomsten voor te leggen aan de gemeente Spijkenisse. Die kan vervolgens aanpassingen doen aan bijvoorbeeld wegen of andere voorzieningen, zoals verlichting of beplanting.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Nils van Hout )

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.