‘Vaak wordt gedacht dat senioren graag door een mooi groen park willen wandelen. Maar in de praktijk kunnen ze zo’n plek mijden, bijvoorbeeld omdat de verlichting slecht is of omdat er hangjongeren zitten’, zegt onderzoeker dr. Frank van Lenthe van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.
Bankje
Van Lenthe onderzoekt als onderdeel van het Nationaal Programma Ouderenzorg hoe de fysieke, dus bebouwde leefomgeving de zelfredzaamheid van ouderen beïnvloedt. ‘Dus: hoe kan de omgeving hen helpen langer zelfstandig te blijven?’, legt Van Lenthe uit. Dat kan soms gewoon door een bankje op de hoek van de straat te zetten.
Spijkenisse
In 2013 hopen de onderzoekers de uitkomsten voor te leggen aan de gemeente Spijkenisse. Die kan vervolgens aanpassingen doen aan bijvoorbeeld wegen of andere voorzieningen, zoals verlichting of beplanting.
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Nils van Hout )
Het is eig. eenvoudig: meer bankjes id openbare ruimte, winkelcentra, etc. en gratis (schone) toiletten.
Men kan nu toch al de looproutes ,in het kader van de WMO, in gemeentehuizen onderzoeken van ouderen en wel van het loketje naar het kastje en het bekende muurtje, liefst ook op rollatorvriendelijkheid ??