Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus MC tekent ‘schoonmaakakkoord’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Erasmus MC in Rotterdam is een van de initiatiefnemers van de code ‘Verantwoordelijk Marktgedrag’ in de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Aanleiding tot het opstellen van de code zijn de stakingen van het schoonmaakpersoneel vorig jaar.
Erasmus MC tekent 'schoonmaakakkoord'

Evenals de andere initiatiefnemers, NS en Schiphol, had het Erasmus MC veel last van de staking.

Cruciale onderdelen

Directeur Serviceorganisatie van het Erasmus MC, Miriam Hoekstra: “Gelukkig hebben we kunnen afspreken dat de schoonmakers alleen staakten in kantoorgebouwen, en konden we voorkomen dat cruciale onderdelen van het ziekenhuis niet meer werden schoongemaakt.” In de code leggen zowel schoonmaakbedrijven, opdrachtgevers, makelaars, als werknemers zich vast om mee te werken aan verbetering van arbeidsomstandigheden van schoonmaakpersoneel.

Over de ruggen

Opdrachtgevers, zoals het Erasmus MC, doen hiermee een oproep de negatieve prijsspiraal te doorbreken. Hoekstra: “We zijn met zijn allen steeds meer op prijs gaan zitten bij de aanbestedingsprocedures. Dat kan over de ruggen van het personeel gaan. We willen dit in gezamenlijkheid voorkomen.” In de code staat dat het gunnen van contracten verloopt op basis van de economisch meest voordelige inschrijving en dus niet meer alleen op de laagste prijs. Hoekstra: “Wij nemen hiermee ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. We moeten ons allen realiseren dat schoonmakers cruciaal werk leveren.”

Concurrentie

Door de code kan de schoonmaak voor het Erasmus-MC duurder worden. Dit effect is echter nog niet bekend, zegt Hoekstra. Wel pleit de code voor langer lopende contracten, wat weer tot besparing kan leiden. Zij verwacht niet dat schoonmaakbedrijven nu als gevolg van de code gaan overvragen. “Dat wordt wel tegengehouden door de grote concurrentie in deze markt.” Woensdag 25 mei wordt de code aangeboden aan minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op 21 juni wordt de code ondertekend door veel partijen uit bedrijfsleven en zorg. Ook het Leids UMC, AMC en het UMC Groningen zijn van plan de code te ondertekenen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Schoonmaak moet CAO-VVT toepassen in Wmo

Schoonmakers Hago winnen goud

Forse loonsverhoging schoonmakers; staking voorbij

Dag 10: Meer treinschoonmakers, Schiphol en Telegraaf staken mee

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.