Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus MC zet virtual reality in als voorbereiding op operaties

Redacteur Zorgvisie
Het Erasmus MC zet virtual reality in om kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op een operatie. Het ziekenhuis hoopt dat de jonge patiënten daardoor minder bang zijn voor aanvang van de ingreep.
VR-Medica-400.jpg

Dat schrijft het Erasmus MC in een persbericht. Het ziekenhuis start het onderzoek op 15 maart in het Sophia Kinderziekenhuis, waar jaarlijks 6000 kinderen onder algehele narcose een operatie ondergaan. Volgens het Erasmus MC is zo’n 70 procent van die groep van tevoren angstig voor de ingreep en heeft dat ook na de operatie nog een negatief effect. ‘Angstige kinderen zijn vaker onrustig, huilen meer en werken minder goed mee na de operatie dan kinderen die minder bang zijn’, laat het ziekenhuis weten. ‘Meer angst leidt ook tot meer pijn na de operatie en tot mogelijk meer pijnstillers dan nodig. Daarnaast herstellen angstige kinderen minder snel van de operatie dan niet-angstige kinderen.’

In virtual reality het ziekenhuis door
Virtual reality moet de kinderen voorbereiden op en laten wennen aan de verschillende ruimtes waarin ze terecht zullen komen, zoals de wachtkamer, de operatiekamer en de uitslaapkamer. Daarnaast leren ze de anesthesieprocedure er alvast door kennen, meldt het Erasmus MC. De kinderen kunnen dankzij de vr-bril door de kamers ‘wandelen’ en krijgen van een virtuele verpleegkundige en anesthesioloog uitleg over wat hen te wachten staat. De patiënten kunnen zelf beslissen in welk tempo ze lopen. Het Erasmus denkt dat dit ervoor gaat zorgen dat ze met een geruster gevoel de operatie in gaan.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.