Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Erbudak: ‘Lening aan gemeente is ruim terugbetaald’

Mark van Dorresteijn
Het Slotervaartziekenhuis is door de gemeente Amsterdam voor de rechter gedaagd. Volgens wethouder Lodewijk Asscher van Financiën weigert het ziekenhuis een achtergestelde lening plus rente terug te betalen, een totaalbedrag van 5,5 miljoen.
Erbudak: 'Lening aan gemeente is ruim terugbetaald'

Aysel Erbudak, bestuurder van het Slotervaartziekenhuis, stelt echter dat de lening ruim is terugbetaald. De totale som is 4,6 miljoen euro en werd in 1997 door de gemeente als achtergestelde lening verstrekt aan het ziekenhuis. Erbudak: “Sindsdien is er 2,9 miljoen afgelost en bijna 3,1 miljoen onverschuldigde boeterente betaald. Dat is bijna 6 miljoen euro en daarmee 1,4 miljoen meer dan de originele achtergestelde lening.” Dat de gemeente nog eens 5,5 miljoen euro van het ziekenhuis eist, vindt de bestuurder onbegrijpelijk. “Dan krijgen ze in totaal bijna 11,5 miljoen euro terug voor een lening die wij nota bene hebben geërfd bij de overname.”

Melkkoe

Het ging volgens Erbudak al eerder mis. “De gemeente heeft nooit het ‘schoon-door-de-poortprincipe’ gehanteerd.” Deze regeling zorgt ervoor dat organisaties met een positief vermogen kunnen verzelfstandigen. “We hebben ongeveer 1500 ‘ambtenaren’ overgenomen en dan worden we achtergelaten met een achtergestelde lening van 4,5 miljoen tegen een commercieel rentepercentage van 6 procent. Daarnaast vraagt de gemeente boeterente. Maar zij heeft helemaal geen recht op dat bedrag omdat zij dat bedrag zelf nooit heeft betaald. Het Slotervaart wordt als melkkoe gezien door de gemeente. Daar heb ik echt geen woorden voor.”

Niets afgelost

Erbudak is volgens de gemeente contractueel verplicht om het openstaande bedrag terug te betalen omdat het ziekenhuis al drie jaar weer zwarte cijfers schrijft en een positief eigen vermogen heeft. Een eerder voorstel van de wethouder om de lening over langere termijn tegen lagere rente af te lossen, heeft Erbudak afgewezen. Tessel Schouten, woordvoerder van wethouder Asscher, laat weten dat het ziekenhuis sinds 1997 alleen de rente heeft betaald. “Tot en met 2007 is er dus niets afgelost. Over de jaren 2008 tot en met heden is helemaal niets meer betaald. De rente vanaf 2008 en het uitgeleende bedrag staan dus nog open.”

‘Ziekenhuis ging akkoord’

Volgens Schouten moet het ziekenhuis eerst alle rentesommen betalen en pas daarna mag het ziekenhuis beginnen met aflossen van de lening. Dat is circa 450.000 euro per jaar in tien termijnen. “De boeterente die het ziekenhuis heeft betaald in het kader van de privatisering maakt overigens geen onderdeel uit van de geldleenovereenkomst.” De woordvoerder benadrukt dat het ziekenhuis tijdens de overname akkoord is gegaan met alle afspraken, waaronder het betalen van een boeterente en het aangaan van de lening. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Onderzoek: Achtergestelde lening en privatisering (PDF, 17mb)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 REACTIES

  1. Het lijkt er wel heel sterk op dat de gemeente in het verleden bij de privatisering van het SLZ vooral aan haar eigen belangen heeft gedacht en een zeer eenzijdig ‘contract’ heeft afgesloten. Terecht dat daar nu vraagtekens bij worden gezet. Gemeente zou hand in eigen boezem moeten steken.

  2. Lees alle reacties
  3. Kan dat rare mens Erbudak eens gewoon haar grote mond houden a.u.b. Ook uit dit voorbeeld blijkt weer dat ze zich niets aantrekt van wat haar verplichtingen zijn (ze betaalt gewoon niets meer sinds 2007….) en ze alleen uit is op eigen winstbejag ! Ze brengt hiermee de hele zorgsector, die gewend is wél gewoon aan financiële verplichtingen te voldoen, in discrediet. Hard aanpakken, die meid !!

  4. Wat een opohef over iest wat transparant zou moeten zijn.
    Alle ziekenhuizen publiceren hun jaarrekening digitaal. Als je daar naar de jaarrekening van het sloetervaart kijkt kun je toch concluderen dat daar slechts een minimum stukje van de cijfers wordt gepubliceerd de laatste jaren. Zou zeggen publiceer die cijfers en daarmee kan iedereeen gewoon zien hoe het in elkaar steekt en voorkom je mogelijk dure recht zaken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.