Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ervaringsdeskundigen ggz zijn gewild

Voormalige patiënten dragen als ervaringsdeskundigen positief bij aan de ggz. Dat vinden cliënten en ervaringsdeskundigen. Ggz-organisatie Altrecht wil in 2011 meer dan honderd ervaringsdeskundigen in dienst hebben.

“Cliënten zijn heel positief over begeleiding door ervaringsdeskundigen”, vertelt Loes Roeleveld, student Sociaal-pedagogische hulpverlening aan de Hanzehogeschool. Zij presenteerde tijdens de Nationale Breingeindag een kwalitatief onderzoek van haar en Jolanda de Jong onder tien cliënten en tien ervaringsdeskundigen.

Waardering

Cliënten voelen zich begrepen door ex-patiënten. “Die weten hoe het is om client te zijn. ‘Ze staan naast je, in plaats van boven je’, zei iemand.” Ook ervaringsdeskundigen zelf denken dat zij dichter bij de patiënten staan en in hun team een andere kijk meebrengen. Het

werk is ook heilzaam voor henzelf. Roeleveld: “Door hun ziekte zijn ze geworden wie ze nu zijn. Ze waarderen het erg dat ze dat kunnen inzetten voor anderen.”

Cliëntenperspectief

Het Utrechtse Altrecht heeft inclusief stagiairs 23 ex-patiënten in dienst, en wil dat aantal voor 2011 vervijfvoudigen tot vijf procent van het personeelsbestand. Allereerst om de zorg te verbeteren, zegt bestuursvoorzitter Roxanne Vernimmen. “Het cliëntenperspectief zit nu aan tafel. De behandeling en de bejegening verbeteren daardoor, dat horen we van de cliënten.” De ervaringsdeskundigen zijn ook een rolmodel. “Patiënten zien: iemand die hetzelfde probleem heeft gehad als ik, heeft nu toch weer een leven opgebouwd en werk gevonden.”

Goede voorbeeld

Altrecht wil daarmee ook het goede voorbeeld geven aan andere werkgevers. “Psychiatrische patiënten zijn de meest gestigmatiseerde groep van Nederland. Wij willen tonen dat ze net zo goed werken als anderen.” Het streefcijfer van vijf procent is deel van de managementafspraken binnen Altrecht. Bij gelijke geschiktheid krijgen ervaringsdeskundigen de voorkeur. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Trend: Ggz wil meer ex-patiënten in dienst

Ggz vreest ‘hausse aan tuchtzaken’ door plan ZN

Drie keurmerken TOPGGz voor Altrecht en Parnassia

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.