Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ethici waarschuwen artsen voor googelen

Hulpverleners moeten hun patiënt niet googelen als ze geen toestemming hebben. Dat kan de vertrouwensband schaden, stellen ethici Maartje Schermer en Evert van Leeuwen dinsdag in het Nederlands Dagblad.
Ethici waarschuwen artsen voor googelen

In de Verenigde Staten hebben psychiaters toegegeven regelmatig op internet gegevens over hun patiënten te zoeken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld achterhalen of ze worden voorgelogen. Schermer en Van Leeuwen nemen aan dat dit ook in Nederland gebeurt. Schermer vindt dat behandelaars hun patiënten niet uit nieuwsgierigheid moeten googelen. Artsenfederatie KNMG heeft geen richtlijnen voor het gebruik van internet, maar gedragsregels schrijven wel voor dat de arts niet verder mag doordringen tot de privésfeer van de patiënt dan voor de medische hulp noodzakelijk is.

Internet

Ook moet de arts vooraf bepalen wat hij wil weten en of hij die informatie niet gewoon bij de patiënt zelf kan krijgen. Psychologenvereniging NIP raadt in het Nederlands Dagblad het googelen naar patiënten af. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie wijst er echter op dat informatie op internet voor iedereen toegankelijk is. Wel zou het een goed idee zijn om dit van te voren met de patiënt te bespreken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Artsen kunnen weinig doen tegen kritiek op internet

Internet steeds belangrijker voor specialisten

Internet populair bij zoektocht naar zorgverzekering

VWS: kwaliteit operaties op internet

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.