Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europees onderzoek naar Domperidon gestart

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Europese Medicijnenautoriteit EMA gaat de werking van het anti-misselijkheidsmedicijn domperidon onderzoeken. In Nederland zijn volgens het AD sinds 2003 vier gevallen mensen aan een hartstilstand overleden na het slikken van het middel.
Europees onderzoek naar Domperidon gestart
Foto: ANP/ Lex van Lieshout

Volgens het Nederlands College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is er op dit moment geen noodzaak met het geneesmiddel te stoppen.

Bijwerkingen

Vorige week is een herbeoordeling gestart van domperidon door het Europese Pharmacovigilance Risk Assessment Committee. Dit gebeurde op initiatief van België, vanwege ongewenste bijwerkingen die het middel kan hebben op het hart, zoals hartritmestoornissen. In 2011 adviseerde een Europese werkgroep al om voorzichtig te zijn bij gebruik door mensen met hartaandoeningen. In België wil men het gebruik door mensen met verhoogd risico op hartproblemen afraden.

Misselijkheid

Geneesmiddelen die domperidon bevatten, worden in ons land sinds de jaren 70 gebruikt. Domperidon is geregistreerd voor de behandeling van misselijkheid en braken bij kinderen en volwassenen. Daarnaast is het ook goedgekeurd voor gebruik bij volwassenen voor de behandeling van een zware maag of opgeblazen gevoel, onprettig gevoel in de maagregio of wanneer de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm, zoals bij oprispingen en zuurbranden.

Zonder recept

In Nederland zijn domperidon bevattende geneesmiddelen zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. De apotheken hanteren nemen de nodige voorzorgen in acht. Het CBG zegt dat er op dit moment geen noodzaak is om te stoppen met domperidon bevattende geneesmiddelen. Na afsluiting van de herbeoordeling zal het CBG beoordelen of aanpassing van de regels nodig is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.