Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europese samenwerking op zeldzame ziekten

Carina van Aartsen
Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.
Europese gezondheidsnetwerken brengen informatie, kennis en best practices bij elkaar.

Dit biedt meer kansen voor mensen met een zeldzame aandoening.

24 netwerken

De Europese samenwerking krijgt gestalte binnen het zogeheten European Reference Network (ERN), een initiatief van de Europese Commissie. Het ERN omvat innovatieve platforms voor grensoverschrijdende samenwerking tussen specialisten. Er zijn 24 thematische gezondheidsnetwerken voor ziekten als botaandoeningen, bloedziekten, kanker en stoornissen in het immuunsysteem. Vijf netwerken worden gecoördineerd door een Nederlandse medisch specialist.

Hoogleraren

Hoogleraar cardiologie Arthur Wilde van het AMC Amsterdam, hoogleraar interne geneeskunde Alberto Pereira Arias in het LUMC Leiden, bijzonder hoogleraar craniofaciale afwijkingen Irene Mathijssen van het Erasmus MC Rotterdam, hoogleraar erfelijke kanker Nicoline Hoogerbrugge in het Radboudumc Nijmegen en hoogleraar kinderchirurgie René Wijnen van het Erasmus MC in Rotterdam.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.