Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europese samenwerking voor gezondere voeding

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
22 EU lidstaten plus Noorwegen en Zwitserland, het internationale bedrijfsleven en patiëntenorganisaties hebben een plan ondertekend om gehalte aan zout, verzadigd vet en suikers in levensmiddelen te verminderen.
Obesitas en cola.fotolia.jpg
Fotolia

Lidstaten, de levensmiddelenindustrie en NGO’s werken samen om dit doel te bereiken. Dat is de uitkomst van de conferentie die op 22 februari 2016 in Amsterdam is gehouden in het kader van het Europees voorzitterschap.

Europees voorzitterschap
Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken ontvingen delegaties vanuit het bedrijfsleven, voedingsmiddelenindustrie, retail , NGO’s en lidstaten. Ook de eurocommissaris voor gezondheid en voeding, de plaatsvervangend directeur-generaal voor bedrijven & industrie en de WHO en niet-EU landen Noorwegen en Zwitserland namen deel. Voor het eerst kwamen deze partijen op deze schaal bijeen.

Roadmap
Tijdens de conferentie is brede steun uitgesproken voor de ‘Roadmap for action’.  Daarmee onderschrijven de deelnemers de urgentie voor gezamenlijke actie om het productaanbod stap voor stap gezonder te maken door zout, verzadigd vet en toegevoegde suikers in producten te verlagen. Het is een vorm van publiek private samenwerking, waar zowel experts uit de lidstaten als de voedingsindustrie en patiënten- en consumentenorganisaties zijn vertegenwoordigd.

Grote spelers
Minister Edith Schippers: ‘Ik ben zeer tevreden met de steun die vandaag is uitgesproken. Ik doe mijn best om nog meer landen hier achter te krijgen, maar ik wil nu aan de slag anders blijven we wachten.’ Concrete afspraken zijn er nog niet gemaakt, zo laat VWS weten. De woordvoerder noemt het een ‘eerste stap in een meerjarenplan’. Tijdens de conferentie waren ook veel grote internationale levensmiddelengiganten aanwezig, zoals PepsiCo.

Opmaat
Verschillende Europese landen zijn al bezig om de hoeveelheid zout, verzadigde vetten en suikers in voedingsproducten terug te verlagen. Zo kondigden de Britse ziekenhuizen aan een suikertax te gaan heffen. De manier waarop landen dat doen verschilt enorm terwijl er sprake is van één Europese markt. Daarom is het van belang dat op Europees niveau wordt samengewerkt. Deze conferentie is de opmaat naar de informele en formele Europese Ministerraden voor Volksgezondheid die later dit voorjaar worden gehouden. De bedoeling is dat op deze raden politieke besluitvorming plaatsvindt. 

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken….
Lees meer >>

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.