Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Excuses Rijnstate na 1-aprilgrap met speurhond darmkanker

Het Rijnstate Ziekenhuis heeft dinsdag haar excuses aangeboden over een 1-aprilgrap. Vorige week berichtte Rijnstate dat zij een hond zou inzetten om darmkanker in een vroeg stadium op te sporen. De hond zou aan ontlasting kunnen ruiken of er bloedsporen in zitten. Bloed in ontlasting is een eerste teken van darmkanker.
Excuses Rijnstate na 1-aprilgrap met speurhond darmkanker

Op social media en op de website van Omroep Gelderland zijn nogal nogal wat negatieve reacties op de 1-april grap van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem binnengekomen. Het ziekenhuis meldt: ‘Het initiatief voor deze grap kwam uit een goed hart en met goede bedoelingen: onze maag-darm-leverartsen wilden aandacht vragen voor het bevolkingsonderzoek voor darmkanker dat in september gaat starten. Met slechts een kleine inspanning, namelijk het laten onderzoeken van de ontlasting, kunnen levens gespaard worden. We vinden het erg vervelend als de grap verkeerd is uitgepakt. Hiervoor bieden we onze oprechte excuses aan.’

Bevolkingsonderzoek
In het bevolkingsonderzoek worden mensen tussen 55 en 75 jaar opgeroepen hun ontlasting in te leveren waarna het onderzocht wordt op bloedsporen. Rijnstate vindt het erg belangrijk dat mensen hieraan meedoen om kanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen.

Experimenteel
Overigens is er wel wetenschappelijk onderzoek verricht waarbij honden worden gebruikt bij het opsporen van darmkanker meldt het ziekenhuis. Dit onderzoek is echter nog in een experimentele fase.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.