Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Experiment met meer bevoegdheid verpleegkundige

Beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, V&VN, wil een zogenaamd ‘experimenteerartikel’ in de Wet BIG voor vier handelingen die moeten leiden tot de zelfstandige bevoegdheid van hbo-verpleegkundigen. Dat blijkt uit een adviesrapport dat de beroepsvereniging vandaag aanbood aan minister Schippers van VWS.
zorgverlenersFotolia400.jpg

De nieuwe verrichtingen die volgens V&VN hbo-verpleegkundigen moeten kunnen doen, zijn blaaskatheterisatie bij volwassenen, het inbrengen van een maagsonde, heelkundige handelingen in het kader van wondzorg (verwijderen van necrotisch weefsel) en het voorschrijven van UR-geneesmiddelen binnen een specifieke setting.

Officieel
Volgens vakblad Nursing hebben verpleegkundigen in de praktijk al lange tijd behoefte aan officiële zelfstandige bevoegdheden. De besluitvorming rond katheteriseren ligt in het ziekenhuis bijvoorbeeld al in belangrijke mate bij de verpleegkundige en ook het beoordelen van wonden en het toepassen van wondspoeling wordt door de verpleegkundige gedaan. ‘Kortom, in de huidige praktijk doen verpleegkundigen vanzelfsprekend veel handelingen die consequenties hebben voor patiënten. Formeel is dit echter niet in de wet verankerd,’ aldus de beroepsvereniging in het rapport.

Onderscheid hbo/mbo
Daarbij is in januari vorig jaar een advies aan de minister overhandigd om te komen tot een wettelijk onderscheid tussen de hbo- en mbo-opgeleide verpleegkundigen. Door hbo’ers in meer gevallen zelfstandig bevoegd te maken, wordt dat onderscheid volgens de beroepsvereniging duidelijker. Ook worden als gevolg van de transitie in de langdurige zorg steeds meer voorbehouden handelingen thuis verricht, waar de arts minder ‘dichtbij’ is. ‘Het zou voor de cliënt veel voordelen op kunnen leveren als deze handelingen door één en dezelfde persoon verricht kunnen worden, namelijk de verpleegkundige,’ aldus V&VN in het rapport.

Toekomstbestendig
V&VN zit volgens Nursing met het advies niet helemaal op één lijn met de Stuurgroep van het project ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’, die de beroepsprofielen voor verpleegkundigen en verzorgenden ontwikkelde. Zij betwijfelen of de huidige hbo-verpleegkundige voldoende toegerust is – met name als het gaat om klinisch redeneren – om zelfstandig voorbehouden handelingen te indiceren. Ook vraagt de Stuurgroep zich af of het niveau van het toekomstige hbo-opleidingsprofiel voldoende gewaarborgd is om die zelfstandige bevoegdheid wél te kunnen toekennen.

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.