Explosie kosten ziekteverzuim bij ziekenhuizen

Ziekenhuisbestuurders doen er goed aan om sterk in te zetten op de preventie van ziekteverzuim. Dat stelt hoogleraar vitaliteitsmanagement van de Open Universiteit Tinka van Vuuren. Van Vuuren ziet de kosten van verzuim de komende jaren alleen maar toenemen in de zorg door meer uitval en duurdere regelingen.
Explosie kosten ziekteverzuim bij ziekenhuizen

Het verzuimpercentage in de zorg is hoog. De afgelopen twee jaar was het vier procent. Dat is hoger dan het gemiddelde van 3,8 procent in andere sectoren. Naast een hoger verzuim is zorgpersoneel in vergelijking met andere sectoren ook relatief het langst arbeidsongeschikt. Bovendien heeft de zorgsector de hoogste schadelast door arbeidsongeschiktheid. ‘Hier zijn verschillende reden voor’, legt Van Vuuren uit. ‘Het werk in de zorg is fysiek en mentaal zwaarder en de gemiddelde leeftijd van de populatie medewerkers is ook relatief hoger, wat tot meer verzuim leid.’

Toenemende kosten

De kosten die met dit verzuim gemoeid zijn zullen alleen

1
69

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.