Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Explosieve stijging verpleegkundigen in de WW

Het aantal verpleegkundigen dat in de WW zit is het afgelopen jaar met zeventig procent gestegen. Volgens vakbonden NU’91 en Abvakabo FNV komt dat omdat steeds minder jonge verpleegkundigen een vaste aanstelling krijgen en dus in de WW belanden.
Explosieve stijging verpleegkundigen in de WW

In maart 2014 ontvingen 945 verpleegkundigen een WW-uitkering. Ten opzichte van 2013 is dit een stijging van zeventig procent (in 2013 zaten 556 verpleegkundigen in de WW). Volgens Rolf de Wilde (NU’91) en Elise Merlijn (Abvakabo FNV) is die stijging voor een deel te verklaren uit de tijdelijke contracten die steeds vaker worden gegeven. Werknemers krijgen na een tijdelijk contract meestal geen vast contract meer en komen vervolgens in de WW terecht. Volgens De Wilde is de stijging van het aantal verpleegkundigen in de WW ook te verklaren uit de terugloop in het aantal patiënten. ‘Daardoor daalde de laatste jaren ook het aantal vacatures. Daarentegen hebben patiënten vaak wel zwaardere zorg nodig en moet je dus eigenlijk met verpleegkundig experts gaan werken’, aldus De Wilde op de website van Nursing.nl.

Kortzichtig

De Wilde noemt het kortzichtig van de werkgevers dat tijdelijke contracten vaak niet worden verlengd. ‘Dat is werkelijk van de zotte. Babyboomers verlaten straks de zorg en dan komt er een vraag naar verpleegkundig personeel. Maar werkgevers kijken alleen naar de nabije toekomst. Je moet juist investeren in jonge verpleegkundigen, zodat je genoeg personeel hebt op het moment dat de oudere verpleegkundigen met pensioen gaan.’ Elise Merlijn vindt dat er afspraken moeten worden gemaakt om verpleegkundigen voor de sector te behouden, om zo problemen in de toekomst te voorkomen. ‘De zorg is niet meer de veilige haven die het ooit was. Ons speerpunt bij de cao-onderhandelingen is: zorg dat je mensen vasthoudt en dat je heel zorgvuldig omgaat met de verpleegkundigen die voor je kiezen. Je hebt ze in de toekomst zó hard nodig.’

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Inderdaad een zeer opmerkelijk signaal! De tijden zijn onzeker, maar organisaties zouden toch juist de verpleegkundigen helemaal moeten faciliteren; hetzij in de wijk, of hetzij als supervisor van (medisch) specialistische zorg. Juist zij zijn bijna 100% procent declarabel in te zetten. Dat kun je niet zeggen van functionarissen die niet declarabele coördinatie en managementtaken uitvoeren die wellicht door moderne ICT en delegeren van verantwoordelijkheden verder uit de faseren zijn. Daar zou je eerder een enorme stijging verwachten in de WW, hoe vervelend ook voor die mensen.
    Eigenlijk verbaasd het me helaas ook niet geheel; afgelopen decennia budgetfinanciering zorgde immers voor een tekort op de werkvloer en een overschot aan management en overhead. Risicospreiding in deze tijd ademt dit principe nog steeds uit zo lijkt het…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.