Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra tijd voor herindicatie WMO

Gemeenten krijgen langer de tijd om herindicaties voor de WMO uit te voeren, meldt het tijdschrift Binnenlands Bestuur.

Cliënten die al langere tijd huishoudelijke verzorging krijgen, zouden uiterlijk voor het eind van dit jaar van de gemeente een nieuw besluit moeten ontvangen over de duur en zwaarte van de zorg waar ze recht op hebben. Maar uit een brief die deze week namens de VNG, het ministerie van VWS en het CIZ naar de gemeenten is gestuurd, blijkt dat als gemeenten het niet halen om iemand voor 2008 te herindiceren, ze de zorg automatisch mogen verlengen. Daarvoor moeten de gemeenten dan wel hun WMO-verordening aanpassen.

Tijdelijke verlenging

Naar schatting 300 duizend mensen moeten nog voor het einde van het jaar een nieuw indicatiebesluit ontvangen, voor gemeenten een enorme klus. Door de mogelijkheid te geven de oude indicaties tijdelijk te verlengen hoopt het ministerie te voorkomen dat mensen plots geen recht op zorg meer hebben, aldus woordvoerder Annette Dijkstra op Binnenlands Bestuur.nl.

CIZ

In de brief staat verder dat gemeenten de mogelijkheid krijgen zich bij het herindiceren kosteloos kunnen laten bijstaan door het Centrum indicatiestelling Zorg (CIZ). Als ze dat willen kunnen ze bij het indicatieorgaan de daar bekende gegevens opvragen van de cliënten die ze moeten herindiceren, zodat het gemakkelijker is om een zelf een indicatiebesluit te maken. Eventueel kan het CIZ ze ook van een advies voorzien.

Toestemming

Het is wel nodig dat de cliënten eerst toestemming geven aan het CIZ om de gegevens aan de gemeenten over te dragen. Daarom wordt gemeenten in de brief geadviseerd zo snel mogelijk iedereen een brief te sturen waarin ze om die toestemming vragen. (Binnenlands Bestuur)

Lees ook:

VNG wil uitstel WMO-aanbesteding

Eerste Kamer wil overgangsregeling voor WMO

Gemeenten: te weinig geld voor WMO

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.