Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

EZT gaat Azurion van Philips installeren

Na het VUmc in Amsterdam is het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg het tweede Nederlandse ziekenhuis dat Azurion van Philips installeert. Op de locatie TweeSteden van het ETZ worden drie nieuwe catheterisatiekamers voor hartpatiënten gerealiseerd en uitgerust met het nieuwe beeldvormende systeem van Philips.
azurion400.jpg

De bouw van de nieuwe catherisatiekamers start de eerste week van april en de ultramoderne, hightech kamers worden medio oktober in gebruik genomen. Belangrijkste winst voor patiënten is volgens hoofd cardiologie Eugène van Manen dat de stralingsbelasting wordt gehalveerd. ‘Vijftig procent minder röntgenstraling is heel fors’, zegt Van Manen. ‘Gelijktijdig blijft de kwaliteit van de onderzoeksbeelden minimaal gelijkwaardig. Door met dit compleet nieuwe platform te werken hoeft de cardioloog de steriele ruimte niet te verlaten om röntgenbeelden met elkaar te vergelijken. De specialist kan zelf op een soort grote tablet door al het beeldmateriaal navigeren. Daarbij wordt voor de weergave gebruik gemaakt van een groot 58 inch scherm, met een diameter van 1,3 meter.  Het systeem wordt gekoppeld aan het nieuwe EPD van het ziekenhuis’.

Dotteren
Jaarlijks vinden in hartcentrum ETZ TweeSteden 1.200 dotterbehandelingen plaats. Bovendien worden er circa 350 pacemakers en 100 ICD’s bij patiënten geïmplanteerd. De hartoperaties vinden plaats in het Catharina Ziekenhuis, waar nauw mee wordt samengewerkt. Van Manen: ‘Patiënten die in de regio Midden-Brabant last krijgen van hartproblemen worden naar locatie ETZ TweeSteden vervoerd. Vanuit de ambulance wordt een hartfilmpje naar het ziekenhuis gestuurd, zodat de cardioloog direct kan beoordelen of het om een infarct gaat. CCU-verpleegkundigen zijn de klok rond aanwezig, buiten kantooruren is een compleet hart-team altijd binnen dertig minuten paraat’. In het ETZ werken 24 cardiologen, van wie er vijf interventies uitvoeren.

Bouw
Tijdens de bouwperiode blijven de huidige twee hartcatheterisatiekamers op locatie ETZ TweeSteden in gebruik. De hartcatheterisatiekamer op locatie ETZ Elisabeth sluit zodra de drie nieuwe kamers op de vijfde verdieping van ETZ TweeSteden gereed zijn. Daar wordt de hartzorg geconcentreerd, met 12 bedden voor hartbewaking, 10 bedden voor medium cardiac care en 52 ‘gewone’ verpleegbedden.

Dossier innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

1 REACTIE

  1. De Azurion staat al in vier ziekenhuizen. De officiële lancering van Philips in Nederland vond plaats vanuit het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Maar ook VUmc (Amsterdam), het Albert Schweitzer (Dordrecht) en Isala (Zwolle) hebben het al.
    Er zijn belangrijker zaken in ziekenhuisland, maar voor een correcte weergave van de feiten zou het artikel m.i. moeten worden aangepast.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.