Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ETZ opent medisch psychiatrische unit

Het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis neemt eind deze maand op locatie ETZ Elisabeth in Tilburg een compleet nieuwe afdeling psychiatrie in gebruik. De verpleegafdeling is een medisch psychiatrische unit (MPU) met twaalf eenpersoonskamers.
Psychiater Joachim Tilanus (l.) inspecteert de nieuwe ontvangstbalie van de polikliniek Psychiatrie.
Foto: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden

Psychiater en medisch manager Harold Kuijpers is blij met de nieuwe faciliteiten: ‘Qua uitstraling is het een echte ziekenhuisafdeling, met de bijbehorende hygiëne. Nieuw is dat de zorgverleners voortaan in het wit gekleed zijn. De nieuwe afdeling biedt een mooie combinatie van twee werelden, waarin psychiatrische en somatische zorg hand in hand gaan. Op de MPU is één extra beveiligde kamer gebouwd die volledig voldoet aan alle richtlijnen.’

Problemen
Het team van de MPU besteedt gelijktijdig aandacht aan zowel de psychische als de lichamelijke problemen van de patiënten. Voor elke patiënt wordt een individueel behandelplan opgesteld, gericht op zo spoedig mogelijke genezing.

Psychiaterische zorg
Na de opening van de MPU op locatie ETZ TweeSteden in maart 2015 is de realisatie van de afdeling Psychiatrie op de locatie ETZ Elisabeth de laatste, afrondende stap in de vernieuwing van de moderne psychiatrie faciliteiten van het ETZ. Harold Kuijpers: ‘Hiermee kunnen we de psychiatrische zorg voor patiënten in een algemeen ziekenhuis in de volle breedte aanbieden, volgens de actuele standaarden. Beide locaties vullen elkaar daarbij prima aan.’

SEH
Op beide locaties worden patiënten direct opgenomen die met een auto-intoxicatie (zelfvergiftiging) naar de spoedeisende hulp zijn verwezen. De nadruk zal op locatie Elisabeth iets meer liggen op de trauma- en neurologische patiënten, terwijl locatie ETZ TweeSteden vooral focust op patiënten van Interne Geneeskunde/Oncologie en patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

Dossier innovatie
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.