Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Fikse overschrijding bij AWBZ

Redactie Zorgvisie
De uitgaven voor de AWBZ overschrijden het budgettair kader zorg (BKZ) met 100 miljoen euro. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota van het kabinet.

De onverwachte sterke stijging van de AWBZ-uitgaven hebben deels te maken met uitbreiding van de verzorgingscapaciteit in de AWBZ, staat in de Voorjaarsnota. Het ministerie van VWS bereidt maatregelen voor om de extra uitgaven te compenseren. Die worden pas bekend bij Prinsjesdag. Naar verluidt voelen zorgkantoren er niet veel voor om extra kortingen op te leggen.

Medisch specialisten: 460 miljoen extra uitgaven

Medisch specialisten gaven vorig jaar 460 miljoen euro meer uit dan begroot. Eerder ging minister Bos nog uit van 400 miljoen. Deze extra uitgaven hebben te maken met onvolkomenheden in de dbc-financiering. Minister Klink laat nog onderzoeken wat precies de oorzaak is. De resultaten daarvan komen waarschijnlijk in de herfst. Bezuinigingen op de specialistische zorg worden pas in 2010 doorgevoerd. Vorige week werd bekend dat ook de ggz moet de overschrijding van het BKZ van 200 miljoen terugbetalen. De ggz gaf in 2008 meer geld uit voor kortdurende zorg.

Meevaller bij geneesmiddelen

Naast tegenvallers zijn er ook meevallers. Zo wordt er 400 miljoen euro minder uitgegeven aan geneesmiddelen, omdat mensen door het preferentiebeleid van zorgverzekeraars vaker goedkopere patentloze medicijnen gebruiken. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Achmea overschrijdt AWBZ-budget

ZN: geld in AWBZ is op

2 REACTIES

  1. laat er eens een onafhankelijk onderzoek komen naar de geldstromen, waar het geld heen gaat . Al die miljarden die zogenaamd spoorloos zijn. Dit geld zit in de achterzakken van de graaiende bestuurders en managers. En de patient krijgt de schuld en het probleem van de ernstige tekorten. Laat Bussemaker maar eens uitleggen waar die miljarden zijn gebleven waar ze weet van heeft maar geen verantwoording wil afleggen in welke kontzakken die miljarden zijn terecht gekomen!

  2. Lees alle reacties
  3. Dat het DBC-systeem in NL zou mislukken was al bekend toen NL er aan begon.In andere landen in Europa en de VS werken ze er al jaren mee , maar de NL Politiek wilde zijn/haar eigen systeem , wat miljoenen extra gekost heeft voordat men eraan begon.De DBC-systeem in NL sluit niet aan bij wat de rest van de Wereld gebruikt.Mijn vraag is , waarom wil NL steeds opnieuw het ” Wiel ” uitvinden ten koste van veel Belastinggeld !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.