Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Film ‘Maak werk van zorg’ moet jongeren aantrekken

Steeds minder jongeren kiezen voor een beroepsopleiding die gericht is op een baan in de thuiszorg en de verpleeg- en verzorgingshuizen. Dit terwijl er door de vergrijzing en ontgroening een grote behoefte is aan nieuw personeel.

Daarom is de film ‘Maak werk van zorg’ gemaakt. Deze film moet jongeren interesseren voor het werken in de zorg. De initiatiefnemers voor de productie zijn de Stichting FAOT en de SAB-V&V en de arbeidsmarktfondsen voor de thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen. In de film ‘Maak werk van zorg’ zijn jonge medewerkers aan het werk. Zij vertellen over wat ze doen en de aantrekkingskracht van het vak. Een jongere verwoordt het als volgt: ‘Als het goed klikt met een cliënt, dan krijg je heel veel voor elkaar. Als je een cliënt ziet opbloeien, dan kun je helemaal tevreden naar huis gaan.’

De dreiging van personele tekorten geldt vooral voor verzorgenden op mbo-niveau 3. De instroom aan de leerlingen staat onder druk onder andere omdat er minder vmbo’ers naar de mbo-opleiding doorstromen. Deze trend zal de komende jaren doorgaan en na 2010 ook gelden voor de instroom van vwo’ers en havisten in zorgopleidingen en zorgberoepen. Bij een scenario van een gematigde groei van de werkgelegenheid en een matig personeelsverloop, ontstaan de komende jaren mogelijk personele overschotten op mbo-niveau 1 en 2. Bij een sterke groei van de werkgelegen¬heid en hoger verloop, zijn er tekorten op alle kwalificatieniveaus. De film is te zien op www.scholieren.tv en op www.faot.nl.

Lees ook:

Tekort aan personeel in zorg- en welzijn

Werk aan de winkel

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.