Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fiscus geeft zzp’er thuiszorg helderheid

De Belastingdienst heeft vastgelegd wanneer hij thuiszorgverleners beschouwt als zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Het afgelopen jaar kwamen zzp’ers en bemiddelingsbureaus in aanvaring met de fiscus.
Fiscus geeft zzp'er thuiszorg helderheid

De belastingdienst gaat er met ingang van 1 januari 2009 vanuit dat er geen dienstverband is, als bemiddelingsbureaus en zelfstandige thuiszorgers zich houden aan een aantal voorwaarden. Zo moet de cliënt betalen voor zowel de zorg als de bemiddeling, mag het bureau zich alleen bemoeien met de bemiddeling en niet met de zorginhoud en moet de zorgverlener zelf aanspreekbaar zijn op de kwaliteit van de zorg.

Geen VAR meer nodig

Om de kwaliteit toch te garanderen, moeten de zzp’ers in de toekomst het keurmerk Zelfstandig ondernemende zorgverleners (ZOZ) kunnen overleggen. Zzp’ers die zich houden aan deze vastgelegde afspraken, hoeven geen Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) meer aan de fiscus te vragen.

Naheffingen

Zowel de zzp’ers als bemiddelingsbureaus kregen het vorig jaar aan de stok met de Belastingdienst, die stelde dat de zorgverleners in feite in loondienst waren bij de bemiddelingsbureaus. De fiscus stuurde de bureaus naheffingen voor de werknemersverzekeringen en de zzp’ers voor de loonbelasting. Hoe het afloopt met deze naheffingen, is nog onderwerp van overleg tussen Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) en de Belastingdienst. BTN-directeur Jan Verschuren hoopt eind dit jaar op duidelijkheid.

Convenant

De nieuwe samenwerkingsvorm staat in een convenant dat de Belastingdienst heeft gesloten met BTN, het ministerie van VWS en uitkeringsinstantie UWV. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Convenant Bemiddeling bij AWBZ-erkende thuiszorginstellingen

Zelfstandige thuishulpen krijgen keurmerk

Fiscus onderzoekt thuiszorgbemiddelaars

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.