Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Flexibilisering arbeidsmarkt leidt tot meer managers

DELFT - Meer managers en hogere topsalarissen worden veroorzaakt door de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Dat stellen drie onderzoekers van de Technische Universiteit Delft in een onlangs verschenen artikel in Economische Statistische Berichten (ESB).

Uit een overzicht in het artikel blijkt dat de managementratio (het aandeel beleidsvoerenden en hogere leidinggevenden in de niet-agrarische beroepsbevolking) in Nederland relatief hoog is: zes procent. Nederland wordt alleen voorbijgestreefd door het Verenigd Koninkrijk (11,4 procent), Australië (12,3 procent), de Verenigde Staten (13 procent) en Canada (13,5 procent).

Toeval

Het is volgens de onderzoekers geen toeval dat juist in de Angelsaksische landen het aantal managers het hoogst is. Dat heeft volgens hen te maken met het feit dat in deze landen de arbeidsmarkt het meest flexibel is. Medewerkers kunnen gemakkelijk ontslagen worden, de vakbeweging is relatief zwak, de loononderhandelingen vinden decentraal plaats en de werkloosheidsuitkeringen zijn er laag.

Controle

Als werknemers gemakkelijk ontslagen kunnen worden zijn ze minder betrokken bij het bedrijf en is er meer supervisie en controle nodig, dus meer managers, om ervoor te zorgen dat ze hard genoeg werken.

Een hoge managementratio heeft bovendien een negatief effect op de arbeidsproductiviteit en het tempo van de technologische vooruitgang. Door al die controlerende, sturende en coördinerende managers zijn medewerkers minder geneigd hun kennis en creativiteit in te zetten voor het bedrijf.

Betrokken

In landen met een inflexibele arbeidsmarkt, met sterke vakbonden en hoge werkloosheidsuitkeringen, zijn werknemers daarentegen relatief lang in dienst van een bedrijf. Werknemers voelen zich daarom meer betrokken en omdat medewerkers niet gemakkelijk ontslagen kunnen worden, proberen de bedrijven het maximale uit hun werknemers te halen. De managementratio is er laag, 2 procent in Noorwegen en 2,6 in Zweden, en de stijging van de arbeidsproductiviteit relatief hoog. Alle reden om een maatschappelijke discussie te voeren over de flexibilisering van de arbeidsmarkt, vinden de onderzoekers. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.