Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV sleept TSN Thuiszorg voor de rechter

Vakbond FNV kondigt in een persbericht een kort geding tegen aan tegen TSN Thuiszorg. Dit thuiszorgbedrijf kondigde gisteren een nieuwe ontslagronde aan van 436 vaste medewerkers. De insteek van FNV voor het kort geding is het eenzijdig besluit van TSN om de lonen van de werknemers die niet ontslagen worden te verlagen met 25 procent.
FNV sleept TSN Thuiszorg voor de rechter
Foto: ANP Robin Utrecht

‘Voor goede zorg, moeten de juiste tarieven betaald worden’, aldus Toon Wennekers van FNV Zorg & Welzijn. ‘Steeds meer gemeenten stoppen botweg met de huishoudelijke verzorging of bieden tarieven aan die het zorgaanbieders zoals TSN onmogelijk maakt om zelfs maar kostendekkend te werken. Werknemers en cliënten zijn hier de dupe van. De grote loondump die in de thuiszorg is ontstaan, hebben we te danken aan Den Haag. De overheid heeft te weinig geld beschikbaar gesteld aan de gemeenten en veel gemeenten doen er nog een flinke schep bovenop: ze stoppen met de huishoudelijke verzorging of ze bieden tarieven aan waarmee het normale cao loon niet betaald kan worden.’

Failliet Vérian

Volgens Wennekers nemen grote zorgaanbieders zoals TSN vervolgens maatregelen waarbij medewerkers gekort worden op hun loon of massaal worden ontslagen. ‘De mensen die hun werk verliezen gaan de ww in en zullen voor een deel verdwijnen in allerlei vormen van onzeker werk: als schijnzelfstandige of in het zwarte circuit. Ons hele zorgstelsel wordt afgebroken. Ik voorspel dat grote zorgaanbieders zoals TSN en Vérian de komende maanden helemaal zullen stoppen met huishoudelijke verzorging ofwel failliet gaan. Het wordt tijd dat staatssecretaris Van Rijn  ingrijpt!’

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.