Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Forse budgetoverschrijding ziekenhuizen

De overschrijding van het budgettair kader zorg (BKZ) valt bijna twee keer hoger uit dan vorig jaar geraamd. Volgens de nieuwste cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) komt de budgetoverschrijding van de ziekenhuizen uit op 523 miljoen euro. 2006 bedroeg het voorlopige totaal van de begrotingsoverschrijding nog 291 miljoen euro.

De NZa baseert zich bij haar raming op nacalculaties uit 2004-2006, aangevuld met ramingen voor 2007. De extra overschrijding heeft in 2007 nog geen budgettaire gevolgen voor de ziekenhuizen. Pas in 2008 of 2009 zullen eventuele maatregelen ingaan.

Onderhandelingen

Wat precies de consequenties zijn voor de ziekenhuizen van de sterk verhoogde raming, is nog niet duidelijk. Woordvoerder Jacques Bettelheim van de NVZ laat weten dat “alles nog open staat”. Begin dit jaar spraken de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) nog af om elk de helft van de 291 miljoen voor hun rekening te nemen. De partijen gaan binnenkort weer met elkaar om tafel.

Bijstellen

Daarnaast voert de NVZ gesprekken met het Centraal Planbureau (CPB) over de groei van het ziekenhuiszorgvolume tussen 2008 en 2011. Het CPB gaat uit van een groei van 2,5 procent. De NVZ had al laten weten dat die raming verhoogd zou moeten worden om nieuwe overschrijdingen te voorkomen. Nu de nieuwste NZa-cijfers een groei laten zien van 3,75 procent over de afgelopen twee jaar, is er volgens de NVZ alle reden om de raming van het CPB naar boven bij te stellen.

Bodemprocedure

Voor de NVZ blijft de verdeling van het zorgvolume een principieel punt. De koepel vindt dat ziekenhuizen niet verantwoordelijk mogen worden gehouden voor de consequenties van de stijging van de zorgvraag. Het is nog steeds de “uitdrukkelijke bedoeling” van de NVZ om hierover een bodemprocedure aan te spannen. Op dit moment worden hiervoor de voorbereidingen getroffen. Woordvoerder Bettelheim verwacht dat de NVZ nog in de loop van dit jaar daadwerkelijk naar de rechter stapt.

(ZorgVisie-Carina van Aartsen )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.