Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Forse financiële steun voor zeldzame ziekten

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft op besloten om ruim 2,6 miljoen euro te geven aan de projecten “Zorg voor Zeldzaam” en “Vroegsignalering”. Deze projecten leveren een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de zorg voor mensen met zeldzame ziekten en hun naasten in Nederland.
Forse financiële steun voor zeldzame ziekten
Foto: ANP Evert Elzinga

In totaal heeft het Innovatiefonds Zorgverzekeraars hiermee in 2013 en 2014 voor meer dan 4 miljoen euro ingediende projecten ondersteund op het thema Zeldzame Ziekten. De te steunen projecten “Vroegsignalering” en “Zorg voor Zeldzaam” zijn in samenwerking tussen patiëntenorganisaties en hun belangrijke stakeholders onder leiding van Prof. dr. N. Urbanus (oud-voorzitter Raad van Bestuur AMC) ontworpen.

Sneller herkennen

De samenhang tussen de projecten gaat ervoor  zorgen dat zeldzame aandoeningen sneller worden herkend en gediagnosticeerd en dat de kwaliteit van zorg voor mensen met zeldzame aandoeningen aanzienlijk wordt verbeterd. Dit  gebeurt door de ontwikkeling en borging van kwaliteitsstandaarden en door informatie en communicatieproducten, waaronder e-learning en routewijzers. Het bijzondere van “Vroegsignalering” en “Zorg voor Zeldzaam” is dat er modellen en generieke raamwerken worden ontwikkeld die voor alle zeldzame aandoeningen van belang zijn.

Zeldzaam

In Nederland is een ziekte zeldzaam wanneer maximaal 8000 patiënten deze ziekte hebben. Er zijn meer dan 8000 zeldzame aandoeningen bekend en soms gaat het dan maar om een handvol mensen in Nederland die de aandoening heeft.

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft ook op het thema “Voorkomen van over-en onderbehandeling” in 2013 en 2014 ruim vier miljoen euro besteed. Daarnaast ging nog ruim 3 miljoen euro naar andere projecten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.