Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Fraudecontrole van zorgverzekeraars moet beter

Redactie Zorgvisie
Zorgverzekeraars voeren nog niet allemaal op de juiste manier fraudecontroles uit. Tussen grote en kleine zorgverzekeraars blijven verschillen bestaan in de manieren waarop zij fraudecontroles uitvoeren.

Volgens een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn de verzekeraars de laatste jaren beter gaan controleren, maar voeren vooral kleine verzekeraars de controles nog verkeerd uit. Het gaat dan om zogenaamde materiële controles. Dat zijn controles waarbij verzekeraars persoonlijke gegevens van verzekerden nodig hebben. Via enquêtes wordt bijvoorbeeld gevraagd of de gedeclareerde zorg ook echt geleverd is, en of de geleverde prestatie wel de meest geschikte behandeling was.

Zorgverzekeraars en persoonsgegevens

De NZa constateert dat vooral kleine verzekeraars te snel overgaan tot het uitvoeren van deze materiële controles. De autoriteit stelt dat verzekeraars voor dat zij persoonlijke gegevens gaan verzamelen, risicoanalyses moeten draaien op basis van gegevens die al in huis zijn. Zonder risicoanalyse is het niet mogelijk om de controle op een efficiënte manier uit te voeren. De NZa heeft verzekeraars die geen risicoanalyse hebben uitgevoerd, opgedragen dit alsnog te doen. De materiële controle kan alleen gericht ingezet worden aan de hand van de risicoanalyse.

Zorgverzekeraars Nederland

Zorgverzekeraars Nederland had tot februari 2008 een protocol voor controles. De goedkeuring voor dit protocol van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is echter verlopen. De NZa wil zo snel mogelijk weer een geldig protocol zien op basis waarvan de autoriteit kan handhaven.

Declaraties

In 2008 is het bedrag aan onterechte declaraties gestegen tot honderd miljoen euro.In 2007 is er voor 8 miljoen euro aan fraude opgespoord en voor 56 miljoen euro aan onterechte declaraties. Tussen zorgverzekeraars zitten grote verschillen. De zorgverzekeraars die hun materiële controle baseren op enquêtes ontdekken niet of nauwelijks onrechtmatige declaraties. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Tonnen fraude bij Noord-Hollandse zorginstellingen

ZN inventariseert 8,5 miljoen aan fraude

Wiegel: Frauderend zorgverlener moet uit vak

Zorgverzekeraars geven meer sturing aan verzekerden

1 REACTIE

  1. Wanneer er maar 1 privaatrechtelijk financieringssysteem mag bestaan in combinatie met publiekrechtelijke regelgeving dan ondermijnt dat de individuele betrokkenheid van zowel de zorgconsument als de zorgaanbieder.
    Pas wanneer er meerdere organisatievormen van financiering van zorgkosten mogen acteren is er sprake van een zekere marktwerking tussen die vormen en wordt de kans op fraude en misbruik kleiner.
    http://www.ziekvanzorg.nl brengt een en ander d.m.v. columns in beeld. Onder ‘Ärchief’ worden een aantal onthutsende feiten onthuld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.