Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Fusie moet Beth Shalom redden van ondergang

Mark van Dorresteijn
De Joodse zorginstelling Beth Shalom bungelde in 2012 op het randje van faillissement. Kapitaalinjecties van Joodse organisaties zorgden ervoor dat de instelling werd gered. Een fusie moet Beth Shalom voorgoed redden van de ondergang. Dat blijkt uit het jaarverslag van de zorgorganisatie.
Fusie moet Beth Shalom redden van ondergang
Foto: ANP - Koen Suyk

Beth Shalom worstelt al lange tijd met het leveren van zorg. De instelling wordt halverwege 2011 onder verscherpt gesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Kort daarna breekt ook nog de ziekenhuisbacterie MRSA uit. Financieel doet de organisatie het slecht en de exploitatie van 2012 levert het grootste negatieve resultaat op tot dan toe. Beth Shalom maakt een verlies van circa 2 miljoen (1,9 miljoen verlies in 2011) waardoor het negatieve eigen vermogen toeneemt tot 2,2 miljoen in 2012.

Kansrijke besprekingen

Als voorwaarde voor de fusie eisen gesprekspartners dat Beth Shalom een bedrag van 5,5 miljoen om de kortlopende schulden van de organisatie af te lossen. Dit bedrag moest voor 1 augustus 2012 opgehaald worden. De Vereniging Joodse Invalide en stichting Maron steunden Beth Shalom met respectievelijk drie miljoen en een half miljoen. Schuldeisers Stichting Goede Diensten en NIISA schelden schulden kwijt en de zorgkantoren waren bereid een bijstelling door te voeren. Uiteindelijk wordt op 5 april 2013 aan alle randvoorwaarden voldaan. Na deze datum beginnen de concrete besprekingen voor een fusie. Beth Shalom stelt dat zij momenteel ‘zeer kansrijke’ besprekingen voeren met een andere zorgorganisatie. Uiteindelijk hoopt de organisatie medio juni de besprekingen af te ronden met een Letter of Intent. Uitgangspunt is om per 1 januari 2014 te fuseren en vanaf 1 augustus de bestuurlijke fusie in te laten gaan.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.