Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fusie Vlietland Ziekenhuis en verzekeraar DSW gaat door

De omstreden alliantie tussen het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis en verzekeraar DSW gaat over ongeveer vier weken toch van start. Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag.
Fusie Vlietland Ziekenhuis en verzekeraar DSW gaat door

In het FD zegt Gerrit-Jan van Zoelen, directeur van het Vlietland Ziekenhuis dat de samenwerking tussen de zorgverzekeraar en het ziekenhuis toch door gaat. Het Vlietland Ziekenhuis en DSW zijn na uitgebreid overleg met de NMa tot de slotsom gekomen dat zij geen toestemming van de toezichthouder nodig hebben.

Edith Schippers

De vergaande samenwerking werd begin 2009 aangekondigd en is vanaf het begin omstreden geweest. Met name de Tweede Kamer verzette zich. De nieuwe minister van Volksgezondheid Edith Schippers, destijds VVD-Kamerlid, voerde het verzet aan. De Kamer heeft destijds een motie van haar hand aangenomen die verticale fusies in de zorg verbiedt.

Regeerakkoord

In het nieuwe regeerakkoord is expliciet opgenomen dat er een fusieverbod komt voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars. In Den Haag gaat men ervan uit dat Schippers, die tijdens de formatie tweede onderhandelaar voor de VVD was, persoonlijk verantwoordelijk is voor deze passage in het regeerakkoord.

Overname

Begin dit jaar stelde de NMa nog vast dat de overname van het Vlietland Ziekenhuis door een coöperatie van DSW en lokale zorgpartijen een belemmering kan vormen voor de concurrentie op de lokale zorgmarkt. De NMa bepaalde daarom dat voor de overname een vergunning moest worden aangevraagd. Daarop zijn de betrokken partijen met de NMa in gesprek gegaan over de voorwaarden voor toestemming, maar gaandeweg zijn zij tot de conclusie gekomen dat een vergunning helemaal niet nodig is.

NMa

Volgens Weijer VerLoren van Themaat, mededingingsadvocaat bij Houthoff Buruma, is een vergunning overbodig omdat er juridisch gezien geen sprake is van een overname. DSW en de andere partijen achter de coöperatie krijgen geen zeggenschap over het ziekenhuis. “Als er geen zeggenschap is, is het concentratietoezicht niet van toepassing”, aldus de advocaat die namens de betrokken partijen het gesprek met de NMa voert.

Zeggenschap

Een woordvoerder van de NMa meldt dat de toezichthouder niet is teruggekomen op zijn oude standpunt over de noodzaak van een vergunning. “Als partijen zeggenschap krijgen, is nog steeds een vergunning nodig.”VerLoren van Themaat zegt dat nog ‘een minieme aanpassing’ nodig is om de zorgen van de NMa inzake de zeggenschap weg te nemen.

Chris Oomen

DSW-bestuursvoorzitter Chris Oomen vindt dat de Tweede Kamer en de minister van VWS “er niet over gaan”. Hij verwijst ook naar een commissie die vorig jaar over de kwestie heeft geadviseerd. Die kwam tot de conclusie dat een verbod op fusies tussen verzekeraars en zorginstellingen niet nodig en ook niet effectief is. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NMa gaat coöperatie DSW en Vlietland Ziekenhuis afkeuren

DSW: Vlietlandcoöperatie ‘gaat gewoon door’

DSW topman: ‘Politici schieten laag uit de heup’

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.