Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fusie ziekenhuis en zorgverzekeraar niet verboden

Redactie Zorgvisie
Er hoeft geen wettelijk verbod te komen op fusies tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Dat blijkt uit het onderzoek van de commissie verticale integratie. Klink stuurde het eindrapport daarvan gisteren naar de Tweede Kamer.

Paard achter de wagen

Als de vrees voor machtsvorming de aanleiding is voor een wettelijk verbod, kan de overheid beter fusies tussen zorginstellingen onderling verbieden, zo stelt de commissie. Het verbieden van zogeheten verticale integratie, zonder een verbod op horizontale fusies noemt de commissie “het paard achter de wagen spannen”. Daarnaast is het wettelijk niet haalbaar om een verbod in te stellen, omdat dit in strijd zou zijn met het Europees recht en zelfs makkelijk is te omzeilen.

Juist goedkoper

De commissie onder leiding van hoogleraar Marktwerkings – en Mededingingseconomie Barbara Baarsma, denkt dat de zogeheten verticale invloed de zorg juist positief kan beïnvloeden. Zo kunnen de gemeenschappelijke belangen van zorgverzekeraars en –aanbieders de zorgverlening verbeteren. Het informatieprobleem tussen de fusiepartners vermindert en het is goedkoper. Aan de andere kant concludeert de commissie in haar onderzoeksrapport dat kwaliteit, bereikbaarheid en betaalbaarheid van de zorg niet in het geding zijn. Ook acht zij het niet waarschijnlijk dat de keuzevrijheid wordt beperkt door fusieverboden.

Fusietoetsing NMa

Instellingen en bedrijven mogen in Nederland fuseren, zolang de kwaliteit, toegankelijkheid en concurrentieverhoudingen niet worden aangetast. Hierop wordt onder andere toezicht gehouden door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zij toetsen de fusieplannen en besluiten of een fusie wel of niet plaatsvindt.

Klink en Bussemaker zullen later dit jaar inhoudelijk reageren op het onderzoeksrapport. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Raad van State: geen strengere fusietoets zorg

Kamer houdt vast aan strenger fusietoezicht

“De meeste fusies mislukken”

Kamer wil dat minister monsterfusie blokkeert

Lessen in fuseren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.