Paard achter de wagen
Als de vrees voor machtsvorming de aanleiding is voor een wettelijk verbod, kan de overheid beter fusies tussen zorginstellingen onderling verbieden, zo stelt de commissie. Het verbieden van zogeheten verticale integratie, zonder een verbod op horizontale fusies noemt de commissie “het paard achter de wagen spannen”. Daarnaast is het wettelijk niet haalbaar om een verbod in te stellen, omdat dit in strijd zou zijn met het Europees recht en zelfs makkelijk is te omzeilen.
Juist goedkoper
De commissie onder leiding van hoogleraar Marktwerkings – en Mededingingseconomie Barbara Baarsma, denkt dat de zogeheten verticale invloed de zorg juist positief kan beïnvloeden. Zo kunnen de gemeenschappelijke belangen van zorgverzekeraars en –aanbieders de zorgverlening verbeteren. Het informatieprobleem tussen de fusiepartners vermindert en het is goedkoper. Aan de andere kant concludeert de commissie
Fusietoetsing NMa
Instellingen en bedrijven mogen in Nederland fuseren, zolang de kwaliteit, toegankelijkheid en concurrentieverhoudingen niet worden aangetast. Hierop wordt onder andere toezicht gehouden door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zij toetsen de fusieplannen en besluiten of een fusie wel of niet plaatsvindt.
Klink en Bussemaker zullen later dit jaar inhoudelijk reageren op het onderzoeksrapport. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)
Lees ook: