Fusietoets in de zorg: aanpassen of niet?

Verschillende partijen geven aan dat zij de menselijke maat graag willen meenemen bij de beoordeling van fusies. Of dat wenselijk is of niet: daarover verschillen experts van mening. Dit bleek tijdens de hoorzitting op 29 januari in de Tweede Kamer over zorgfusies.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
ACM, fusie, zorg, ziekenhuizen
Foto: iStock

Het wetsvoorstel ‘Herpositionering taken NZa en deregulering’ dat bij de Tweede Kamer ligt en wacht op behandeling, maakt het mogelijk om publieke criteria toe te voegen aan de toetsing van zorgfusies.

‘Menselijke maat’

Heleen Post, manager kwaliteit bij Patiëntenfederatie Nederland wil graag dat in toekomstige fusiebeoordelingen de meerwaarde voor patiënten wordt meegenomen. ‘Wij hebben altijd grote twijfels gehad aan de meerwaarde van fusies. De menselijke maat lijkt te verdwijnen. Wij zien dat op basis van Zorgkaart Nederland: de patiëntwaardering daalt na een fusie met 0,5 punt. De keuze vervalt en mensen moeten verder reizen doordat specialismen worden gespreid over meerdere

0
388

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.