Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gamen verplicht voor laparoscopisch chirurg in opleiding

Annelies Vermeulen
Chirurgen in opleiding in het AMC in Amsterdam moeten eerst oefenen met de techniek voordat zij de OK in mogen om een laparoscopische operatie te doen. Voor de laparoscopietraining gebruikt het AMC een speciaal ontworpen simulator: Simendo (SIMulator for ENDOscopy).
Gamen verplicht voor laparoscopisch chirurg in opleiding

Daarmee voldoet het AMC als eerste ziekenhuis in Nederland aan de eis van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die stelde in 2008 al dat risicovolle technologieën alleen mogen worden toegepast door gebruikers die kunnen aantonen voldoende bekwaam te zijn. Bij een laparoscopische ingreep wordt geopereerd via kleine gaatjes in de buik. Daardoor brengt de chirurg met behulp van een minuscuul cameraatje de instrumenten voor de operatie naar binnen en voert de ingreep uit.

Serious gaming

De laparoscopische basisvaardigheden verwerven artsen in opleiding door te trainen met Simendo, een computer gekoppeld aan laparoscopische instrumenten. Simendo loodst gebruikers door een serie oefeningen en rapporteert vervolgens over hun prestaties. Het trainingsprogramma wordt afgesloten met een certificaat. De oefeningen op de Simendo zijn mede ontwikkeld en gevalideerd door chirurgen. Dit laatste betekent dat alle oefeningen aansluiten op de chirurgische praktijk. Het is een voorbeeld van simulatie in combinatie met serious gaming: het gebruik van technieken uit computerspellen voor educatieve toepassingen. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Website voor healthgames gelanceerd

‘Ggz moet serious games meer gebruiken’

Koninklijke Visio introduceert Wii-game voor kinderen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.