Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Gawande: ‘Medisch specialist moet nederig zijn’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het werken met checklists in operatiekamers vereist van medisch specialisten discipline en nederigheid. Dat zei de wereldberoemde Amerikaanse chirurg Atul Gawande vorige week op een congres voor chirurgen in Amsterdam, georganiseerd door de Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA).
Gawande: ‘Medisch specialist moet nederig zijn’

De tijd dat medisch specialisten God op aarde waren en fouten toegeven not done was, is al lang voorbij, hield Atul Gawande de chirurgen in de St. Olofskapel in Amsterdam voor. De wereldberoemde Amerikaanse chirurg en Harvard-professor was keynote speaker op het congres van de Dutch Surgical Colorectal Audit. Al jarenlang is hij voorvechter van het gebruik van checklists in de operatiekamer, net zoals piloten in de luchtvaart doen. Voor de Wereldgezondheidsorganisatie WHO leidt hij een project, waaraan wereldwijd honderden ziekenhuizen meewerken, om het gebruik van checklists te verbreiden.

Checklist vergroot vertrouwen

Als een kritische chirurg met 25 jaar ervaring opstaat en Gawande voorhoudt dat niet het werken met checklists, maar het vertrouwen tussen arts en patiënt de basis is voor goede zorg, antwoordt Gawande: “Het werken met checklists vergroot juist het vertrouwen. Welke piloot zou u meer vertrouwen, degene die checklists gebruikt of degene die dat niet doet en blindvaart op eigen ervaring? Het werken met checklist vereist de nederigheid te erkennen dat je feilbaar bent. En de discipline om ermee te werken.”

Lees ook:

AMC ondersteunt digitale operatiechecklist in andere ziekenhuizen

Eén checklist als overzicht voor chirurgisch traject

Papieren nieuwsbrief

Na afloop van zijn lezing sprak Zorgvisie met Gawande. Lees het verslag daarvan in de papieren Zorgvisie nieuwsbrief die vrijdag 29 april verschijnt. Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Prima signaal. Medisch specialisten lopen soms meer dan 50 jaar achter in dit gedrag. Jammer dat men al zo lang blijk geeft wars te zijn van beproefde technieken – zolang het niet zelf bedacht is, is het niks, lijkt het motto. Maar het woord “nederigheid” zal wel weer verkeerd in hun cochlea terechtkomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.