Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Gebitsverzorging tegen dementie

Mark van Dorresteijn
Wetenschappers van de universiteit van Californië hebben een verband aangetoond tussen de verzorging van het gebit en dementie. Bij ouderen die hun tanden goed poetsen, komt volgens het onderzoek dementie aanmerkelijk minder vaak voor.
Gebitsverzorging tegen dementie

Voor het onderzoek zijn 5468 ouderen tussen 1992 en 2012 gevolgd. Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of the American Geriatrics Society

Tanden poetsen

Deelnemers die hun tanden gemiddeld minder vaak dan eens per dag poetsten, bleken tot 65 procent meer kans te hebben op het ontwikkelen van dementie, vergeleken met deelnemers die hun tanden dagelijks poetsten. De onderzoekers stellen dat de bacteriën van tandvleesaandoeningen kunnen doordringen tot de hersenen, en daar ontstekingen en hersenschade kunnen veroorzaken.

Bacteriën bij tandvleesaandoeningen

Ontstekingen die worden veroorzaakt door bacteriën van tandvleesaandoeningen, zijn wel al vaker in verband gebracht met hartaanvallen, beroertes en suikerziekte. Andere onderzoeken laten ook zien dat bacteriën die verband houden met tandvleesaandoeningen vaker aangetroffen worden in de hersenen van mensen met dementie.

8 REACTIES

  1. Beste Hans , neen, niet altijd ,zelfs niet het tegenovergestelde, dus blijf hopen op uw goede afloop.Gingivitis en parodontitis bevorderen de versnelde afbraak van het gebitsstelsel. Al 40 jaar weten tandartsen of dienen het te weten, dat bacterien vanuit de mond via bloedend tandvlees en niet onderkende chronische kaakontstekingen de hartkleppen kunnen infecteren, de gewrichtsorganen van een leuke artritis kunnen voorzien en mondschimmeltjes in de longen een longontsteking kunnen veroorzaken die , vooral in christelijke ,verpleeghuizen kwetsbare ouderen pseudo-euthanatisch sneller met God verenigen. Prettige dag nog.

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Hans , neen, niet altijd ,zelfs niet het tegenovergestelde, dus blijf hopen op uw goede afloop.Gingivitis en parodontitis bevorderen de versnelde afbraak van het gebitsstelsel. Al 40 jaar weten tandartsen of dienen het te weten, dat bacterien vanuit de mond via bloedend tandvlees en niet onderkende chronische kaakontstekingen de hartkleppen kunnen infecteren, de gewrichtsorganen van een leuke artritis kunnen voorzien en mondschimmeltjes in de longen een longontsteking kunnen veroorzaken die , vooral in christelijke ,verpleeghuizen kwetsbare ouderen pseudo-euthanatisch sneller met God verenigen. Prettige dag nog.

  4. zonder allerlei andere -voor dementiepreventie -van belang zijnde factoren bij deze onderzoeksgroep te weten ( misschien heeft de groep die minder poetst een minder gezonde levenswijze etc)hecht ik nog geen waarde aan de uitkomst van dit onderzoek, alhoewel goede mondzorg wel allerlei problemen voorkomt , dement of niet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.