Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Gebrek aan financiering nekt grootste hulpsite

Mark van Dorresteijn
Hulpmix.nl moet per 1 december stoppen door een gebrek aan financiering. Dat verklaart stichting E-hulp.nl, initiatiefnemer van de hulpsite.
Gebrek aan financiering nekt grootste hulpsite

De website bestaat zeven jaar en is uitgegroeid tot de grootste online hulpsite van Nederland. Door het ontbreken van financiering kunnen de hulpverleners niet langer betaald worden. Frank Schalken van E-hulp.nl: ‘De vrees is dat duizenden jongeren met psychosociale problemen door het verdwijnen van de site verstoken blijven van goede hulp waardoor ze uiteindelijk helemaal vast lopen.’

Goedkoop

De hulpsite is volgens de Schalken zowel inhoudelijk als maatschappelijk een groot succes omdat de hulp via internet wordt aangeboden en jongeren anoniem kunnen blijven, durven veel jongeren voor de eerste keer te praten over onderwerpen als seksueel misbruik, automutilatie, homoseksualiteit of huiselijk geweld. Afgelopen jaar trok de site ruim 800.000 unieke bezoekers. In 2012 bleek uit een onafhankelijk uitgevoerde maatschappelijke businesscase dat de maatschappelijke opbrengsten van Hulpmix.nl twee keer zo groot zijn als de maatschappelijke kosten. Frank Schalken van E-hulp.nl: ‘We hebben eindelijk een manier gevonden om kwetsbare jongeren te bereiken en te helpen, waarbij het ook nog eens goedkoop is. Sluiting van Hulpmix.nl levert alleen maar verliezers op: de jongeren die het betreft en de Nederlandse belastingbetaler.

Zelfhulp

Zowel vanuit Den Haag als vanuit de Zorgverzekeraars is de roep om de zorg in Nederland met behulp van internet beter, klantvriendelijker en goedkoper te maken. Men wil met vormen van e-health inzetten op meer zelfhulp en participatie, waarbij professionals vooral als vangnet dienen. Schalken: ‘Hulpmix.nl doet dat al zeven jaar zeer succesvol. Het is wrang dat dit initiatief nu moet stoppen omdat bestaande financieringsstructuren helemaal geen rekening houden met deze eigentijdse vorm van hulpverlening. De hulp die wij bieden valt onder gemeentelijke, provinciale en zorgverzekeraarstaken. Al die partijen vinden Hulpmix.nl een goed initiatief, maar als ik vraag om financiering wijzen ze al zeven jaar naar elkaar.’ Dit jaar ontwikkelde Hulpmix.nl een concept waarbij de bestaande site zou worden uitgebreid met online zelfhulpcursussen en blended behandelingen. Schalken: ‘De website zou dan volledig volgens stepped care worden ingericht met de verwachting dat daarmee overbehandeling in de ggz verminderd kan worden. Hoewel Zorgverzekeraars enthousiast reageerden op het plan, bleef het struikelpunt dat een deel van de zorg anoniem zou zijn. Pas als we zouden kiezen tussen anonieme preventie of niet-anonieme behandelingen is er denk ik kans op financiering, maar dat werkt niet bij deze doelgroep.’

Financiering

Hulpmix.nl werd de afgelopen jaren met projectgelden gefinancierd door met name het VSBfonds, Stichting Kinderpostzegels en eigen bijdragen van de deelnemende instellingen. Omdat er geen financiering meer was, konden begin dit jaar twee organisaties geen hulpverleners meer leveren. Eind van dit jaar moeten ook de laatste twee instellingen, Bureau Jeugdzorg Gelderland en GGz Eindhoven stoppen.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.