Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Geen controle bonus-malusregeling

Geen enkele instantie controleert of zorgaanbieders efficiënter zijn gaan werken in de AWBZ. Op grond van het behalen van meer efficiëntie hebben instelling recht op terugstorting van de efficiencykorting van VWS. Om de efficiencykorting terug te krijgen, hoeven zorgaanbieders nu alleen maar een formulier te ondertekenen.

Sinds vorig jaar bezuinigt het ministerie van VWS op de extramurale AWBZ-tarieven voor ondersteunende begeleiding en persoonlijke verzorging. Dat gaat via de zogeheten bonus-malusregeling. Deze regeling houdt in dat als zorgaanbieders erin slagen adequate zorg te leveren in minder zorg­uren, een tariefkorting van 3,5 procent ongedaan gemaakt wordt.

Efficiencyeisen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze bezuinigingsmaatregel. Volgens woordvoerder Annemiek van der Laan wordt aan de hand van een formulier bepaald of aanbieders al dan niet hun geld terugkrijgen. “In de nacalculatie voor 2008 dienen aanbieders naar waarheid in te vullen of zij aan de efficiencyeisen hebben voldaan. Het gaat om een formulier waarop de handtekening van de aanbieder staat. Ter controle hebben wij ook de handtekening van het zorgkantoor nodig. Als beide handtekeningen zijn gezet, storten wij de 3,5 procent terug.”

Zorgkantoren controleren niet

Zorgkantoren blijken het NZa-document te ondertekenen zonder eerst specifiek te controleren of de betreffende instelling daadwerkelijk goedkoper is gaan werken. Woordvoerder Tom Dalinghuis van Zorgverzekeraars Nederland zegt dat het voor zorgkantoren lastig is om vast te stellen of aanbieders inderdaad doeltreffender zijn geworden. “De NZa is verantwoordelijk voor de uitvoering en controle van deze regeling. Zorgkantoren gaan niet controleren of aanbieders daadwerkelijk dezelfde zorg leveren in minder uren. Zij beschikken ook niet over instrumenten waarmee dat gemeten kan worden.” Het gaat bij de korting volgens Dalinghuis om een bedrag van ongeveer zeventig miljoen euro, op basis van cijfers van 2007 en 2008. Branche­organisatie ActiZ herkent de procedure met de handtekeningen op het document. De organisatie zegt niet op de hoogte te zijn van het feit dat er niet gecontroleerd wordt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Bonus-malus vervangt tarief­korting AWBZ

Bezuinigingen in AWBZ worden niet uitgesteld

Tekorten AWBZ lopen op

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Twee dingen:
    1. Het wemelt van de controles op deze post, je moet alleen de juist vraag op de juiste plek stellen
    2. De bonus malus heeft met efficiency niets te maken. Zoals in het artikel terecht staat; het is een bezuinigingsmaatregel die er op is gericht om instellingen te prikkelen om zorgbehoevende verzekerden zo weinig mogelijk uren zorg te leveren.

  3. En de materiële controle dan, waarbij de geleverde zorg wordt gelegd naast de CAK-cijfers en wordt gecontroleerd op onder andere de gemiddelde uren binnen de bandbreedte per indicatieklasse? Natuurlijk wordt dit wel gecontroleerd door het zorgkantoor en uitgebreid gerapporteerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.