Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen nieuwe verzorgingshuizen bij snelweg

Nieuwe verzorgings- en verpleeghuizen mogen niet meer dicht bij snelwegen of provinciale wegen worden gebouwd. Bestaande verzorgings- en verpleeghuizen die dicht bij de snelweg liggen, mogen ook niet meer bijbouwen.

Minister Jacqueline Cramer van Milieu hanteert vanaf 16 januari harde Europese maximumwaarden voor fijnstof en stikstofdioxide in de buurt van ouderenzorg­instellingen, scholen en crèches.

Bestaande gebouwen

Als binnen driehonderd meter van een snelweg of vijftig meter van een provinciale weg de Europese grenswaarden voor fijnstof en stikstofdioxide worden overschreden of dreigen te worden overschreden, mag er niet gebouwd worden. Gemeenten moeten daarop toezien. Het gaat niet alleen om nieuwbouw. De grenswaarden gelden ook voor bestaande gebouwen waar bijvoorbeeld een verzorgingshuis of school in komt. Een bestaande school of verzorgingshuis mag eenmalig worden uitgebreid, maar daaraan zijn beperkingen gesteld. “Als een instelling wil bouwen binnen driehonderd meter van een grote weg, is er een vergunning van de gemeente nodig”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). “De gemeente gaat de luchtkwaliteit meten en vervolgens bepalen of er een vergunning kan worden afgegeven.”

Ouderensector

Een woordvoerder van brancheorganisatie ActiZ zegt dat haar beleidsmedewerkers binnenkort langsgaan bij het ministerie van VROM. “Wij zullen bij het ministerie precies gaan uitzoeken wat deze maatregel betekent voor de ouderenzorgsector. Tot nu toe zijn er bij ActiZ nog geen voorbeelden van projecten bekend die door deze nieuwe maatregelen in gevaar komen.” Het besluit heeft geen invloed op plannen die voor 16 januari zijn goedgekeurd. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Lege kamerregeling dupeert verzorgingshuizen

Kabinet ondersteunt bouw zorgsector

Bouwcollege: ‘Biedt duidelijkheid over bouw!’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.