Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geen voortijdig overlijden in Jan Bonga

In het Amsterdamse verpleeghuis Jan Bonga zijn geen cliënten voortijdig overleden als gevolg van onvoldoende zorg in de periode 2007-2008. Wel was de zorg in die periode onder de maat. Dat stelt emeritus hoogleraar verpleeghuisgeneeskunde Paul Froeling in een onafhankelijk onderzoek.
Geen voortijdig overlijden in Jan Bonga

Voor het onderzoek onderzocht Froeling twaalf dossiers van cliënten die in de periode van onderzoek zijn overleden. Onder deze dossiers vielen ook casussen die in de pers besproken zijn door de drie verpleeghuisartsen. Na overleg met belanghebbenden zijn de vier meest ernstige gevallen uitgediept.

‘Onder de maat’

Froeling concludeert dat ‘de zorg zoals die gepraktiseerd werd in verpleeghuis Jan Bonga in deze periode onder de maat was, ook vergeleken met de zorg zoals die gebruikelijk is bij vergelijkbare verpleeghuizen’. Problemen in het verpleeghuis ontstonden vooral bij de dossiervorming en de communicatie tussen arts, afdelingshoofd en de direct bij de zorg betrokkenen.

Verbeteringen

“Al voor dat het onderzoek afgerond was, hebben wij samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg een verbeterplan opgesteld”, vertelt communicatieadviseur Ilse den Hollander. “Inmiddels hebben we administratieve krachten aangenomen om de zorgverleners te ontlasten en zodoende ook de dossiervorming beter op orde te krijgen. Tevens hebben wij een signaleringssysteem ingesteld dat ervoor zorgt dat het minimale aantal personeelsleden te allen tijde aanwezig is. We hebben daarvoor veel nieuw personeel aangetrokken, maar het blijft moeilijk om goed personeel te vinden in een grote stad.”

Verpleeghuisartsen

In 2008 vertrekken binnen vier maanden drie verpleeghuisartsen vanwege de slecht georganiseerde zorg binnen het verpleeghuis Jan Bonga. De artsen klagen over chronisch personeelstekort en te laag geschoolde medewerkers waardoor ziektesymptomen te laat worden gesignaleerd. Meerdere keren kaarten zij de problemen aan bij het management, maar zonder resultaat. De klachten worden zelfs als lastig gezien door het management. In april dit jaar deden de verpleegkundigen hun verhaal in Trouw en al snel werd een onderzoek ingesteld naar de problematiek binnen de instelling. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Slechte zorg bij verpleeghuis van Amsta

Bussemaker: Inspectie had naar artsen moeten luisteren

Leemten in het verpleeghuis

1 REACTIE

  1. Wat als de zorg onder de maat is bij de zorg voor mensen met dementie of een delier. Mijn moeder viel er onbewaakt van het toilet. Aan de gevolgen daarvan is ze overleden. Ze is daar alleen maar dagelijks door andere patiënten met een delier voor hoer uitgemaakt kreeg bijna dagelijks kippenpootjes met gekruide boontjes te eten (omdat het personeel dat op Indische wijze zo lekker vond) het personeel , op twee opgeleiden na , zat in de regel met een telefoon te appen en af en toe de mensen toe te bijten. Bah. Ook ik heb er wat van opgelopen. Ik wilde mijn moeder meenemen maar alle zorg zou direct komen te vervallen. Wat een tent.
    Ook in 2019 nog. Ben met bezoek naar binnen geschoten. Laat uw vader of moeder niet naar die tent afvoeren. Gewoon thuis nemen. Kat op schoot, klaar.
    Foto boek koppie thee. Ik bekende kring.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.