Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geen wettelijke knelpunten 18+-problematiek’

Redacteur Zorgvisie
Hoewel er signalen zijn dat de hulp rondom jongeren met een licht verstandelijke beperking (lvb) niet goed op elkaar aansluit op het moment dat ze 18 worden, is er niks mis met de wetgeving voor deze doelgroep. Dat zegt adviesbureau Q-Consult Zorg.
Puzzelen400.jpg

Het bureau deed in opdracht van de Tweede Kamer onderzoek naar de aansluiting van de verschillende soorten hulpverlening voor deze doelgroep. Aanleiding daarvoor was een motie van ChristenUnie-Kamerleden Carla Dik-Faber en Joël Voordewind uit maart 2016, waarin werd gevraagd om onderzoek naar de aansluiting van de verschillende wetgevingen waarmee de jongeren te maken krijgen. Lvb-jongeren tussen de 18 en 23 jaar oud kunnen namelijk te maken krijgen met vijf verschillende stelsels: Wmo, Wlz, de Jeugdwet, de Participatiewet en passend onderwijs. ‘De jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn nog volop in ontwikkeling. Hun behoefte aan zorg en ondersteuning is daardoor ook in beweging’, schrijft Q-Consult Zorg in het onderzoeksrapport. ‘Om de zorg en ondersteuning voor deze doelgroep passend vorm te kunnen geven, is inhoudelijke aansluiting tussen de vijf wetten essentieel.’

Geen grote knelpunten 18+
De analyse de het adviesbureau deed maakt duidelijk dat er geen grote knelpunten zijn voor wat betreft de inhoudelijke aansluiting van de wetgeving voor lvb-jongeren tussen de 18 en 23 jaar oud. In de praktijk zijn er echter wel veel signalen dat de inhoudelijke aansluiting van hulp slecht verloopt, schrijft Q-Consult Zorg in het rapport. ‘Het aanpassen van de wetgeving is daar geen oplossing voor. Er zijn grote verschillen tussen gemeenten in beleid en uitvoering rondom de doelgroep. Dit is een logisch gevolg van de decentralisaties en daarbij behorende beleidsvrijheid’, valt in het rapport te lezen. De oplossing ligt volgens het bureau daarom bij de gemeenten en andere betrokken partijen. Zij moeten de hulp op lokaal niveau op elkaar afstemmen en een integrale aanpak opzetten om de jongeren te helpen.

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.