Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Gehandicapten verliezen veilige woonplek

Belangenorganisaties voor mensen met een (verstandelijke) beperking maken zich grote zorgen over cliënten die vanaf 1 januari 2013 niet meer in een instelling kunnen wonen door het scheiden van wonen en zorg. De organisaties verzoeken de staatssecretaris van VWS in een petitie daarom de maatregel uit te stellen tot er een nieuw bestuursakkoord is.
Gehandicapten verliezen veilige woonplek

In de de vandaag gepresenteerde ‘Wijzigingen beleidsregels AWBZ voor 2013’ staat dat de woonkosten vanaf volgend jaar niet meer vanuit de AWBZ worden bekostigd voor zorgzwaartepakketten (zzp’s) 1 tot en met 3. Mensen met een verstandelijke beperking met zzp 3 raken hierdoor volgens de belangenbehartigers hun beschermende woonomgeving kwijt. De maatregel treft 12.200 mensen met een VG-zzp-3-indicatie.

Verwaarlozing

Directeuren Wim Drooger, Wilna Wind en Angelique van Dam van respectievelijk Platform VG, NPCF en CG-Raad schrijven: ‘Met name voor mensen met een verstandelijke beperking die nu voor zzp 3 worden geïndiceerd, zullen de gevolgen groot zijn. Veel van deze mensen hebben namelijk absoluut permanent toezicht en begeleiding nodig en hulp bij de persoonlijke verzorging. Wij zijn van mening dat permanent toezicht niet mogelijk is als cliënten slechts een paar uurtjes begeleiding in hun thuissituatie krijgen. Zij zullen zichzelf verwaarlozen en de kans op vervuiling is groot.’

Hogere eigen kosten

Door de maatregel worden mensen ook geconfronteerd met hogere kosten die zij zelf moeten betalen, zoals waskosten en begeleiding naar het ziekenhuis. Deze doelgroep heeft veelal een laag inkomen en door de verhoogde eigen bijdragen blijft er weinig geld over voor kwaliteit van leven.

Verdwijnen intensiveringsgelden

In de petitie aan demissionair staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten vragen de belangenbehartigers haar bovendien om de zogenoemde intensiveringsgelden niet terug te draaien. De extra middelen voor handen aan het bed die dit jaar vrijkwamen, verdwijnen in 2013 voor de gehandicaptenzorg en de ggz. ‘Dat betekent dat cliënten gedwongen voor de televisie worden gezet en is het wachten op het volgende eetmoment’, schrijven de directeuren in de petitie. ‘Juist de inzet van extra personeel kan bij meervoudig complex gehandicapten een beetje kleur in het leven brengen en de kwaliteit van leven verbeteren.’

Halvering vervoerskosten

Een ander heikel punt is volgens de directeuren de geplande halvering van de vervoerskosten voor dagbesteding. Zij vrezen dat veel aanbieders ervoor zullen kiezen de dagbesteding vanwege de bezuiniging niet langer extern aan te bieden. ‘Gevolg is dat cliënten hun huis niet meer uitkomen doordat eventueel aangetrokken activiteitenbegeleiders voor een groot deel ingezet worden voor zorgtaken. Vooral mensen met een meervoudig complexe zorgvraag kunnen niet anders dan in een rolstoel zitten wachten voor een dvd-filmpje.’

Overleg

Op 4 juli aanstaande spreekt de vaste Kamercommissie voor VWS met de staatssecretaris over de maatregel om de wooncomponent in zzp’s 1, 2 en 3 voor nieuwe clienten te schrappen. Ook de Federatie Opvang, de RIBW Alliantie en GGZ Nederland maken zich grote zorgen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP Frank van Beek)

Lees meer:

Senioren vrezen versnelde invoering scheiden wonen en zorg

Kunduz-coalitie trekt scheiden wonen en zorg naar voren

PVV-gelden ingetrokken

10 REACTIES

 1. ik vind dat de zorgkosten voor deze doel groep[en] zeer ten koste gaat van hun zelfs ze hebben echt niet veel te besteden voor zo nu en dan leuke dingen omdat dr botweg geen geld meer is voor hun ..ook ik hoor dr in thuis ik heb ook mijn beperkingen ik moet ook veel betalen aan t cak voor 1x per week een dagbetseding te kunnen doen t is niet leuk meer ….ik moet zeggen dat de zorg aleen maar duurer word en dat wij als gehandicapten maar moeten zien hoe we t redden

 2. Lees alle reacties
 3. vreemd dat de een wel en de andere zieke geen reisgeld krijgt.Ja ninn ik ben met je eens ziek zijn geeft ook fin problemen.
  Maar ze zien ons niet of willen niet dat wij als zieken nog met dat beetje plezier leven.Ik wil graag weten bij welke gemeente je moet betalen voor hulpmiddelen?
  Wmo,ers moeten net zo,veel betalen als de bus.
  Langzaam maar zeker worden zieken klaar gemaakt om achter de geraniums te wachten tot …

 4. ik woon in een awbz woonvoorziening en ik heb een uitkering en ik kan je vertellen dat als ik alle verplichten dingen heb betaald zoals mn eigen bijdrage en verzekeringen blijft er bijna niks over. Dus Wat @tjark zegt is niet waar. Heel veel mensen hebben vaak geen idee hoe duur de benodigde hulpmiddelen zijn zoals een tillift of een aangepaste elektrische rolstoel.Als ik dit zelf moet betalen dan koop ik gelijk maar geraniums om er achter te zitten!

 5. bewoners hebben inderdaad een uitkering en houden een bedrag aan zak en kleedgeld over. Wat wordt vergeten is dat daar ook de zorgverzekering en kosten voor wasgeld/levensmiddelen voor eigengebruik(voor bezoek) afgaan en dan houden ze echt niets over.
  Op de reactie van tjark wil ik wel even een reactie geven. Ook ik heb familie leden gehad die een kapitaaltje hadden gespaard, maar dat was in de jaren dat ze werkten bij sociale werkplaats, loon mochten houden en wonen/zorg volledig werdt betaald.

 6. @tjark reininga: helemaal mee eens. Mensen die nu al heel lang in een zorginstelling wonen, hebben in de loop der jaren een aardig kapitaal kunnen opbouwen (ervaring in familiekring), terwijl een uitkering toch bedoeld is om in de eerste levensbehoeften te voorzien en niet om een spaarrekening te spekken.

 7. Ben het met Tjark eens, in feite wordt de instelling een soort woningcorporatie. Volgens het puntensysteem kan men de huur bepalen en door gezamelijke inkoop kan men goedkoop energie en water inkopen. Het lijkt dan meer op studentenhuisvesting dan een klassieke woningcorporatie.
  Enige misvatting, mensen die in een AWBZ-instelling wonen krijgen geen uitkering omdat de AWBZ alles betaald. Ze krijgen alleen een soort maandelijks zakgeld voor extraatjes.

 8. toch heb ik het gevoel dat hiermee de zaak op zijn kop wordt gezet. principieel is het juist dat mensen uit hun reguliere inkomen huisvesting en levensonderhoud moeten betalen, ook als zij in een zorginstelling verblijven. de extra voorzieningen die mensen met een handicap (en ouderen) vaak nodig hebben, worden nog steeds uit de AWBZ betaald. de gedachte is, dat meer mensen door dit ‘scheiden van wonen en zorg’ zelfstandig, althans in hun eigen huiselijke omgeving, (kunnen) blijven wonen. velen geven daaraan, zoals bekend, de voorkeur en voor veruit de meeste mensen is het ook de meest bevredigende leefsituatie.
  voor mensen die nu al met de verdwijnende zzp-indicaties in een zorginstelling verblijven hoeft er in fysieke zin niets te veranderen. wel zullen zij een reële huur moeten gaan betalen voor hun woonruimte en voor een reëel bedrag in hun eigen levensonderhoud moeten bijdragen. maar dat kan het probleem niet zijn, zij hebben immers een inkomen, in de meeste gevallen een uitkering. en wellicht hebben zij, doordat de AWBZ ook in huisvesting en levensonderhoud voorzag, nog wat vermogen opgebouwd als appeltje voor de dorst. daarvan zullen zij dan nu gebruik moeten maken.

 9. De gevolgen voor mensen met een beperking zijn m.i. nog veel groter.
  Zij moeten dan zelf gaan zorgen voor betaling van de huur, aanvagen huursubsidie en betaling van de enegriekosten. Naast waskosten ook zorgen voor een eigen inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.