Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gehandicaptenzorg en justitie moeten samenwerken

Als jongeren met een lichte verstandelijke beperking crimineel gedrag vertonen, is het belangrijk dat die beperking wordt herkend en dat de verschillende werkvelden waarmee ze in aanraking kunnen komen goed samenwerken. Dat zegt lector Hendrien Kaal van de Hogeschool Leiden in het novembernummer van Markant, het blad van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.
Gehandicaptenzorg en justitie moeten samenwerken

De gehandicaptensector is voor de justitiële strafrechtketen nog geen vanzelfsprekende partner, zegt Kaal in het artikel. Als jongeren met een lichte verstandelijke beperking in aanraking komen met justitie, zijn ze vaak nog niet in contact geweest met de hulpverlening. Soms is niet bekend dat ze een lichte verstandelijke beperking hebben. Het komt ook voor dat iemand met een beperking wel contact heeft gehad met een zorgaanbieder, maar dat dit niet bekend is bij justitie. Met hun mogelijke beperking wordt dus ook geen rekening gehouden, bijvoorbeeld door hen in begrijpelijke taal aan te spreken bij het verhoor of  in de rechtszaal.

Crimineel gedrag

Het percentage mensen met een lichte verstandelijke beperking dat in detentie verkeert, is hoger dan in de algemene bevolking, waardoor het lijkt dat ze vaker crimineel gedrag vertonen. Factoren die bijdragen aan het voorkomen van crimineel gedrag, zoals een schoolopleiding, werk, vrienden en een positieve gezinssituatie, zijn vaak afwezig bij deze groep.

‘Maar het is ook mogelijk dat ze sneller door de mand vallen en bijvoorbeeld minder goed weten hoe ze zich moeten gedragen tijdens een rechtszaak’, zegt Kaal.

Hendrien Kaal

Kaal wil als lector vooral de her en der beschikbare kennis over deze doelgroep verbinden en de onderwerpen waarover kennis ontbreekt in kaart brengen. Op 7 november spreekt ze de rede uit waarmee ze haar lectoraat Licht verstandelijke beperking en jeugdcriminaliteit, ingesteld door de William Schrikker Groep en de Hogeschool Leiden, officieel aanvaardt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.