Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Gehandicaptenzorg verliest zaak over PVV-geld

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft het kort geding dat zij had aangespannen tegen de Nederlandse Staat verloren. Zowel op het punt van het terugtrekken van de zogenoemde ‘Agema-middelen’ in de gehandicaptenzorg als het punt van de halvering van de tarieven vervoer dagbesteding heeft de rechter de VGN in het ongelijk gesteld.
Gehandicaptenzorg verliest zaak over PVV-geld

De rechter vindt het niet aannemelijk dat de instellingen tussen 1 januari en 25 juni 2012 grote aantallen personeel in vaste dienst hebben genomen vanwege het vrijkomen van de Agema-middelen, zoals het extra miljard voor personeel in de AWBZ wordt genoemd. Daarom vindt de rechter ook dat de instellingen voor het terugtrekken van het geld voldoende gecompenseerd zijn. Bovendien acht de rechter dat het convenant voorzag in extra middelen, terwijl op voorhand niet is gebleken dat de middelen ontoereikend zouden zijn om adequate zorg te verlenen. Gezien het begrotingstekort en de financiële crisis vindt de rechter het opzeggen van het convenant niet onmiskenbaar onrechtmatig. De VGN vindt deze uitspraak uitermate teleurstellend. ‘Hiermee is wel gebleken dat bestuurlijke afspraken met deze overheid zonder meer teruggedraaid kunnen worden’, schrijft René Toonen van de VGN.

Cliëntvervoer

Het andere punt in het kort geding ging om de forse bezuinigingen op het cliëntvervoer van en naar dagbesteding. Hierbij baseert de rechter de uitspraak op de uitkomst van een onderzoek van PwC dat één op de zes instellingen dit vervoer kan regelen voor de gehalveerde tarieven die door de NZa nu zijn vastgesteld. ‘De VGN is verbaasd en teleurgesteld over deze uitspraak: hiermee worden alle instellingen over één kam geschoren en wordt de uitzondering tot regel verheven. Immers, het maakt bijvoorbeeld nogal uit of cliënten al dan niet kunnen lopen. In het eerste geval kunnen er zes cliënten mee met één busje; in het tweede geval – voor rolstoelers – zijn er minimaal twee nodig. Dat kan niet voor hetzelfde geld geregeld worden.’

Consequenties

De VGN beraadt zich nog over het duiden van de uitspraak, over de consequenties die deze voor haar leden heeft, en over eventueel nader te nemen stappen. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat hier niet de instellingen, maar de cliënten de grote verliezers zijn. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP)

Lees meer:

PVV-gelden ingetrokken

PVV-geld inzet nieuwe ronde cao VVT

PVV-gelden vooral naar instellingen

3 REACTIES

  1. Michel jij bent denk ik nog jong en in ieder geval ken je je geschiedenis niet (vanaf 1940). Om op het pluche te mogen zitten, hebben ze daar alles voor over; ze schromen nergens voor NERGENS. Het samengaan met de PVV is daar nog heilig bij.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik hoor het de staatssecretaris nog zeggen na introductie van de PVV gelden, deze middelen zijn structureel en niet eenmalig. Een eurocrisisje verder en de woorden bleken wederom niets waard.
    Triest dat we het in de AWBZ blijkbaar van de PVV moeten hebben (en de SP). Het vooruitzicht wordt daarmee niet beter. De kans dat deze beide partijen na 12 september een meerderheid hebben en dan samen gaan regeren, is verwaarloosbaar. Dus het zal nog wel even doorgaan op de manier.

  4. De PVV is zo’n beetje de enige die nog voor de troosteloze en uitzichtloze patienten in verpleeg en verzorgingstehuizen opkomt. Die troosteloosheid en uitzichtloosheid heeft mijn vrouw (68) tenslotte doen besluiten uit het leven te rollen (ze kon niet stappen). Nooit zal ik vergeten toen ik in haar vijfjarig verblijf Wilders op TV hoorde zeggen: “Ik zal blijven strijden om voor elkaar te krijgen dat de patienten meer dan eenmaal per week gedouched worden”. Onder de PvdA (Kok) was dat die verschrikkelijke maatregel ingevoerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.